Búrky, krúpy a povodne hrozia v Žilinskom kraji aj dnes, v horách sú poškodené viaceré mostíky a trasy


Foto: Búrky, krúpy a povodne hrozia v Žilinskom kraji aj dnes, v horách sú poškodené viaceré mostíky a trasy Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Včera zasiahla územie Žilinského kraja silná búrka, ktorá spôsobila viaceré škody v mestách aj na horách. Búrlivé počasie má podľa meteorológov a Horskej záchrannej služby pretrvávať aj dnes. Prudký dážď, blesky a silný vietor sú v celom kraji očakávané medzi 12:00 hod. a 20:00 hod.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na túto dobu výstrahy prvého stupňa pred búrkou pre všetky okresy Žilinského kraja. Zvýšená je tiež pravdepodobnosť prudkého dažďa s intenzitou 20 až 30 milimetrov za pol hodinu a nárazového vetra, ktorý môže dosiahnuť rýchlosť až 85 kilometrov za hodinu.

Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov a podobne). Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie,“ varuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Hrozbou je aj silný lejak, ktorý môže zapríčiniť povodňové javy ako napríklad zatopenie pivníc, podchodov a podjazdov, stekanie vody zo svahov či bahnité toky. Počas búrky môžu ojedinele padať krúpy, ktoré dokážu poškodiť majetok, vegetáciu či dočasne obmedziť cestnú dopravu.


Na možný výskyt búrok počas celého dnešného dňa upozorňuje aj Horská záchranná služba, ktorá zároveň informuje poškodených a nepriechodných turistických trasách či mostíkoch.  Vo Veľkej Fatre by turisti mali zvýšiť opatrnosť pri prechode blatistými a šmykľavými chodníkmi. 

V Malej Fatre je na trase označenej modrým značením strhnutý mostík nad Šútovským vodopádom, búrky v tejto oblasti hrozia najmä v poobedných hodinách. V Západných Tatrách záchranári odporúčajú vyhnúť sa zelenej trase od náhornej plošiny Svorad do Lomného, ako aj zelenej trase z Prosečného smerom na Dolné Borovianky. Chodníky majú byť zle značené, zarastené krami a ťažko priechodné kvôli popadaným drevinám.

„Na magistrále zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny je silne poškodený mostík cez Trnovský potok, prechod po ňom je nebezpečný. Strhnuté a v úbohom a zlom technickom stave sú aj mostíky v Jaloveckej, Bobroveckej a Hlbokej doline,“ doplnila Horská záchranná služba.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu