Žilinský kraj nesie už druhýkrát po sebe prvenstvo v počte dopravných nehôd zapríčinených alkoholom


Foto: Žilinský kraj nesie už druhýkrát po sebe prvenstvo v počte dopravných nehôd zapríčinených alkoholom Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Polícia v pondelok 22. augusta 2022 spustila celoslovenskú dopravnú akciu s názvom „Zodpovednosť“,  ktorá má upozorniť na nebezpečenstvo alkoholu za volantom. Prebiehať bude do piatka 26. augusta.

„Počas siedmich mesiacov tohto roka vodiči na slovenských cestách dosiahli viacero neslávnych rekordov. Naše štatistiky odkryli zodpovednosť - nezodpovednosť vodičov v jednotlivých krajoch, kritické dni v týždni i mieru nebezpečenstva,“ uvádza polícia v príspevku na facebooku. 

Prvenstvo v počte nehôd, pri ktorých bol zistený alkohol u vinníka, si už druhý rok za sebou drží Žilinský kraj. V tomto roku dosiahol zatiaľ „skóre“ 142 nehôd, pričom osem z toho bolo spôsobených v uplynulom týždni. Za ním nasleduje Košický kraj s počtom 118 nehôd a Prešovský kraj, kde bolo tento rok 114 nehôd spôsobených v dôsledku požitia alkoholu. 

„Žilinskí policajti odhalili v minulom týždni počas výkonu služby 34 vodičov motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu. Výsledok nad jedno promile malo 16 vodičov. Policajti alkohol vykonanými dychovými skúškami zistili aj u 24 vodičov nemotorových vozidiel,“ uviedla Gabriela Kremeňová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline.


Dopravnú akciu „Zodpovednosť“ organizuje Policajný zbor s podporou Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. Počas celoslovenskej akcie  budú zodpovední vodiči motorových vozidiel, ktorým nebude zistený žiadny alkohol v dychu, vo vybraných časoch a mestách odmenení nealkoholickým pivom. 

Okrem zisťovania požitia alkoholu u vodičov sa hliadky zamerajú aj na priestupky, ktoré sú najčastejšími príčinami dopravných nehôd.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu