FOTO: Martinčan pomocou drona zachytil búrku nad mestom na dychberúcich záberoch


FOTO: Martinčan pomocou drona zachytil búrku nad mestom na dychberúcich záberoch
Galéria: 6 fotiek
Foto: Viktor Čech

Počas predošlých dní zasiahli väčšinu Slovenska vrátane Žilinského kraja silné búrky. Pred prudkým dažďom, vetrom a nebezpečnými bleskami varoval Slovenský hydrometeorologický ústav, Horská záchranná služba aj Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.


Napriek tomu, že búrky ohrozujú majetok aj životy ľudí, dokážu na oblohe vytvoriť nádherné svetelné divadlo. Búrkové mračná a rozvetvené blesky si najlepšie vychutnáte z bezpečnej vzdialenosti alebo úkrytu, prípadne na videozázname či fotografiách.


Martinčan Viktor Čech sa fotografovaniu počas búrlivého počasia venuje už niekoľko rokov. Posledné štyri mu pri vytváraní jedinečných záberov pomáha diaľkovo riadený dron, vďaka ktorému dokáže zachytiť mestá vzdorujúce búrkam z netradičných uhlov. Takéto fotografovanie pokladá za zaujímavé, no zároveň nebezpečné.

„Pri fotení búrok musím byť s dronom na dohľad a nelietať ďaleko, tieto búrkové systémy sa pohybujú veľmi rýchlo a pri náhlom príchode nárazového vetra už musím byť dole. Dva roky dozadu sa mi stalo, že som zariskoval a nárazový vietor z búrky mi začal dron unášať, našťastie sa mi podarilo klesnúť nižšie a vrátiť sa, odkiaľ som štartoval,“ priblížil princíp a nástrahy fotografovania búrok pomocou drona Viktor Čech.

Počas nepriaznivého počasia preto dron dvíha do výšky maximálne 100 až 200 metrov nad zemou v blízkosti miest vhodných na pristátie. Keďže letiaci dron dokáže vytvárať pomerne veľký hluk, Viktor sa zakaždým snaží fotiť čo najrýchlejšie. Najčastejšie vzlieta v 5 až 10 kilometrovej vzdialenosti od búrkového systému a fotí nanajvýš 30 minút.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu