Počas Dňa železnice vo Vychylovke slávnostne predstavia zrekonštruovaný historický vozeň z roku 1916


Foto: Počas Dňa železnice vo Vychylovke slávnostne predstavia zrekonštruovaný historický vozeň z roku 1916 Foto: Kysucké múzeum

Historická lesná úvraťová železnica (HLÚŽ) vo Vychylovke privíta svojich návštevníkov 28. augusta na podujatí s názvom Deň železnice. Unikátnu železničku si môžete prezrieť naživo počas jazdy alebo prostredníctvom filmu o jej histórii. Počas celého nedeľného podujatia budú v prevádzke dieselové lokomotívy.

Hlavný program Dňa železnice začne na Stanici Skanzen, kde slávnostne sprístupníme zrekonštruovaný osobný vozeň lesnej dráhy Oravského komposesorátu, ktorý bol vyrobený v roku 1916 fabrikou na stroje a vozne vo Vagónke Györ,“ uviedlo Kysucké múzeum.

Rekonštrukciou uvedeného osobného vozňa č. 3, ktorý sa v minulosti používal na Oravskej lesnej železnici na prepravu lesných robotníkov, sa rozšíri súčasná zbierka vozidiel HLÚŽ. Okrem jeho slávnostného predstavenia sa návštevníci budú môcť zúčastniť aj pestrého sprievodného programu.


Na stanici Skanzen či na pódiu pri Krčme z Korne sa môžete zabaviť spolu s fokloristami zo súboru Valašský vojvoda z Kozlovic, prezrieť si môžete ukážky pribíjania železničných klincov a pre tých najmenších sú okrem iného pripravené tematické tvorivé dielne či fotenie s výpravcovskou čiapkou.

Podujatie, ktoré vzniklo v spolupráci Kysuckého múzea a Slezských zemských dráh o.p.s., sa zrodilo v rámci projektu „Koľajnice nás spájajú“. Ten je implementovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika- Česká republika 2014-2020. Finančná podpora vychádza z Európskeho fondu regionálneho rozvoja – Fond malých projektov.

Program:

9.15 - 17.00 hod.Jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici

Premietanie filmu o Historickej lesnej úvraťovej železnici

Fotenie s výpravcovskou čiapkou a výpravkou na drezine „Motorko“

Ukážky pribíjania železničných klincov

Tvorivé dielne: kreslenie vláčikov v Detskom kútiku
10.00 - 10.30 hod.Prehliadka železničného depa HLÚŽ
13.00 - 13.30 hodSlávnostné sprístupnenie zrekonštruovaného osobného vozňa

Folklórne vystúpenie FS Valašský vojvoda z Kozlovic na stanici Skanzen
14.00- 15.00 hod.Folklórne vystúpenie FS Valašský vojvoda z Kozlovic na pódiu pri Krčme z Korne
16.00 hod.Hrajúca a spievajúca železnica
Deň železnice vo Vychylovke

Miesto: Skanzen Vychylovka
Dátum: 28.08.2022 - 09:15    17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu