V Žilinskom kraji dnes hrozí prehriatie aj zásah bleskom, výstrahy vydali dve inštitúcie


Foto: V Žilinskom kraji dnes hrozí prehriatie aj zásah bleskom, výstrahy vydali dve inštitúcie Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Vysoké teploty na celom území Slovenska pretrvávajú už niekoľko dní. Horúčavy sa nevyhli ani Žilinskému kraju, kde od včerajšieho dňa platia meteorologické výstrahy pred teplotami nad 30 °C pre niekoľko okresov. Dnes sa však k varovaniu pred vysokými teplotami pridáva aj výstraha pred búrkami.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na piatok 19. augusta výstrahu prvého stupňa pred horúčavami pre šesť okresov Žilinského kraja. Teplota vzduchu môže v Žiline, Čadci, Kysuckom Novom Meste, Turčianskych Tepliciach, Martine a Bytči vystúpiť až na 34 °C. Táto výstraha platí najmä v rozmedzí 13:00 hod. až 17:00 hod. popoludní.

Vo večerných hodinách očakávajú meteorológovia v Žilinskom kraji silné dažďové prehánky spojené s bleskami a hromobitím. Pre všetky okresy preto až do rána soboty 20. augusta platí výstraha prvého stupňa pred búrkami. Počas dažďa môže napadnúť približne 20 až 30 milimetrov zrážok. Vietor má pri búrkach prechodne zosilnieť na 18 až 23 metrov za sekundu.

Jediný okres, v ktorom platí varovanie pred búrkami už od 15:00 hod. popoludní, je Bytča. Silný vietor a dážď prinesie výrazné ochladenie, vďaka ktorému v nasledujúcich dňoch pre Žilinský kraj nebudú vydané žiadne výstrahy pred vysokými teplotami. Pred búrkami a možným zásahom blesku vo väčších nadmorských výškach varuje aj Horská záchranná služba.

„Po zásahu bleskom tento týždeň zomrel turista a ďalší dvaja sa zranili. Pravdepodobnosť búrkovej činnosti je hlásená v Malej a Veľkej Fatre, Kremnických vrchoch a Kysuckej vrchovine, cez víkend vo všetkých horských oblastiach,“ uviedlo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky v príspevku na sociálnej sieti.



Ministerstvo v príspevku taktiež pripomína základné zásady prevencie pred zasiahnutím bleskom. Najdôležitejšie je sledovať počasie a výstrahy, ktoré nájdete napríklad na stránkach Slovenského hydrometeorologického ústavu, poľského hydrometeorologického ústavu a Horskej záchrannej služby.

V prípade, ak sa nachádzate v horách a blíži sa búrka, je dôležité sa čo najskôr dostať do údolia, kde je omnoho nižšia pravdepodobnosť zasiahnutia bleskom. Pokiaľ nestihnete z kopcov zostúpiť, nezdržujte sa na prázdnych otvorených priestranstvách, pri samostatne stojacich stromoch ani pri stĺpoch vysokého napätia.

„Odporúčame čo najrýchlejšie skúsiť nájsť úkryt, napríklad chatu, útulňu, preto je dobré mať naštudovanú trasu a vedieť, kde sa takéto objekty nachádzajú. Ďalším veľmi dobrým úkrytom je auto. Ak nie je možné nájsť lepší úkryt, vyhľadajte miesto pod úrovňou terénu, napríklad priekopa. V prípade, že je v blízkosti les, vyberte si miesto radšej hlbšie v lese ako na jeho okraji,“ radí Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

Ak sa nedokážete dostať do žiadneho úkrytu, ministerstvo odporúča zbaviť sa všetkých kovových predmetov, prikrčiť sa na izolačnej podložke, ktorou môže byť napríklad aj batoh a dodržiavať bezpečnú vzdialenosť od ostatných osôb. Pokiaľ sa ocitnete na horách v tiesňovej situácii, môžete využiť aj aplikáciu Horskej záchrannej služby.

„Odporúčame stiahnuť si ju do mobilu, pretože obsahuje viacero užitočných funkcií, okrem iného najmä to, že s prichádzajúcim hovorom operátori Operačného strediska tiesňového volania HZS automaticky vidia, kde sa človek nachádza, čo umožňuje rýchlu lokalizáciu volajúceho,“ doplnilo ministerstvo.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu