VIDEO: Kia plánuje tento rok vyrobiť 306-tisíc áut. Po dovolenke spustili nových robotov a predstavili model XCeed


Foto: VIDEO: Kia plánuje tento rok vyrobiť 306-tisíc áut. Po dovolenke spustili nových robotov a predstavili model XCeed
Galéria: 10 fotiek

Automobilka Kia Slovakia spustila od augusta výrobu produktovo vylepšenej karosárskej verzie modelu XCeed. Sériová výroba bola zahájená po skončení dvojtýždňovej celozávodnej dovolenky. XCeed je najmladšou a zároveň najvyrábanejšou verziou modelu Ceed. Od začiatku bude vyrábaný aj ako plug-in hybrid.

„Produktovo vylepšená Kia XCeed prináša atraktívny a moderný dizajn s novými LED svetlami, dizajnom prednej masky, diskami, ale takisto množstvo technických vylepšení v interiéri a zároveň tri nové farby karosérie ako aj špeciálnu GT Line verziu,“ povedal hovorca Tomáš Potoček.

Závod v Tepličke nad Váhom vyrobil v prvom polroku 2022 celkovo 164 300 osobných automobilov - modelov Sportage a Ceed. Okrem toho bolo vyrobených aj viac ako 230-tisíc motorov. Autá boli najčastejšie určené pre zákazníkov z tradičných exportných trhov ako Veľká Británia, Nemecko, Španielsko, Poľsko a Francúzsko.

V aktuálnom roku plánuje Kia vyrobiť viac ako 306-tisíc automobilov a preinvestovať viac ako 57 miliónov eur. Na prelome júla a augusta sa počas dvojtýždňovej celozávodnej dovolenky vo výrobných halách vykonávala plánovaná údržba. Výmena štyridsiatich robotov na zvarovni mala za cieľ zvýšiť efektivitu a skrátiť čas zvárania.


„S cieľom zredukovať množstvo fyzicky náročnej práce a na zvýšenie presnosti nanášania tmelu boli na lakovni nainštalované nové roboty. Automatizácia sa nasadzuje nielen vo výrobnom procese, ale aj v administratíve.  Počas uplynulých rokov sa podarilo zautomatizovať viacero procesov s cieľom vytvoriť viac priestoru pre nové a kreatívne úlohy,“ dodal T. Potoček.

Na konci školského roka sa v priestoroch Vzdelávacieho centra Kia Slovakia uskutočnili prvé praktické maturity. Deväť študentov odboru Programátor obrábacích a zváracích strojov a zariadení spolu s ôsmimi študentami odboru Mechanik, mechatronik zo Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste sa popasovali so skúškou dospelosti.

Išlo o študentov, ktorí boli zapojení do systému duálneho vzdelávania a 4 roky praxovali v Kia Slovakia. Mladí študenti počas štúdia získajú od našej spoločnosti odmenu za produktívnu prácu, podnikové štipendium, príspevok na stravu, pracovné oblečenie, zabezpečenie pracovných pomôcok a autobusovú dopravu zadarmo. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu