Žilinským hasičom budú pri zásahoch pomáhať nové termovízne kamery. Vďaka nim nájdu skryté ohniská i stratené osoby


Foto: Žilinským hasičom budú pri zásahoch pomáhať nové termovízne kamery. Vďaka nim nájdu skryté ohniská i stratené osoby Foto: Facebook/Hasičský a záchranný zbor

Hasičský a záchranný zbor nakúpil nové termovízne kamery vyššej triedy. Do užívania ich budú odovzdávať v dňoch 10.  a 11. augusta 2022 v priestoroch centrálneho skladu HaZZ na Záchrannej brigáde HaZZ v Žiline.

Pre potreby príslušníkov HaZZ bude počas zásahov slúžiť 120 kusov nových termovíznych kamier. Určené sú pre 118 hasičských staníc, Strednú školu požiarnej ochrany MV SR v Žiline a Výcvikové centrum HaZZ Lešť. Určení príslušníci HaZZ z jednotlivých organizačných zložiek absolvujú s dodávateľom po prebratí kamier školenie na ich obsluhu a údržbu.

„Nové termovízne kamery vyššej triedy sa od starších zariadení líšia najmä vyšším rozlíšením a možnosťou vyhotovovania fotografií a videozáznamu, taktiež obsahujú funkciu automatického vyhľadávania najteplejšieho a najchladnejšieho miesta,“ uvádza HaZZ na sociálnej sieti. 


Hasiči využívajú termovízne kamery najmä na vyhľadávanie skrytých ohnísk, detekciu tepelného žiarenia alebo na vyhľadávanie osôb v zadymených priestoroch a v teréne.

Do konca augusta budú pre hasičov dodané aj termovízne kamery nižšej triedy v počte 47 kusov, ktoré budú pridelené pre vybrané hasičské stanice typu IV. a V.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu