V Múzeu slovenskej dediny predvedú folklórne súbory ukážky prác spojených so zhotovením odevu v minulosti


Foto: V Múzeu slovenskej dediny predvedú folklórne súbory ukážky prác spojených so zhotovením odevu v minulosti Foto: Archív Slovakia travel

Od ľanového semienka k hotovému odevu viedla dlhá cesta. Výrobu textilu v minulosti a starostlivosť o odev môžete spoznať 14. augusta 2022 na podujatí Ľanová nedeľa v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea v Martine.

Návštevníci sa počas programu, ktorý bude prebiehať od 10:00 do 16:00 dozvedia o rôznych postupoch, akými sa z ľanu stávalo plátno. Čakajú ich ukážky trepania a česania ľanu, alebo ako sa priadli nite či tkalo na krosnách. V oravskej olejárni si môžu pozrieť aj ako sa v minulosti získaval ľanový olej lisovaním. 

V programoch Po robote a Podhradské novoty priblíži Folklórna skupina (FS) Podhradie z Podhradia susedské vzťahy pri spoločnej práci v hospodárstve a príbeh o prvom šijacom stroji v Podhradí.

„FS Hrádok z Bystričky predstaví postupy spojené s praním a žehlením textilu, hladenie textilu žehličkami s rôznym typom zohrievania aj mangľovanie uterákov na stolovom ručnom mangli,“ uviedla kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Ľudový odev z rozličných kútov Slovenska a jeho súčasti predvedie Folklórny súbor Lysec z Belej-Dulíc. Najmenší návštevníci si budú môcť vyrobiť v tvorivej dielni tkanice na krosienkach, špuľke, doštičke alebo na prstoch, taktiež aj utkať koberček na stolových krosienkach, vyskúšať zápästkovú techniku, plstenie vlny a odtlačky na ľanové obrúsky.

Miesto: -
Dátum: 09.08.2022 - 16:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu