Prišlo vám predvolanie kvôli sexuálnemu styku s dieťaťom? Ide o podvod, upozorňuje polícia


Foto: Prišlo vám predvolanie kvôli sexuálnemu styku s dieťaťom? Ide o podvod, upozorňuje polícia Foto: Ilustračné foto

Do emailových schránok mnohých obyvateľov Slovenska dorazila počas predošlých dní znepokojivá správa. Polícia v spolupráci s Europolom ich predvoláva na dostavenie sa. Hoci sa v emaile nepíše, na aké miesto sa majú predvolaní dostaviť, z kontextu vyplýva, že budú uväznení. Dôvodom má byť „neslušný útok spáchaný na dieťati mladšom ako 15 rokov alebo s jeho pomocou.“

Podľa polície ide o podvod a zneužitie mena a loga dvoch oficiálnych inštitúcií. Cieľom podvodníkov je pravdepodobne získanie finančných prostriedkov alebo údajov z platobných kariet dôverčivých osôb. Informovala o tom špecializovaná stránka Policajného zboru Slovenskej republiky zameraná na vyvracanie nepravdivých informácií v príspevku na sociálnej sieti.

„Podvodníci, ktorí plávajú po vodách internetu a snažia sa zarobiť nejaké to euro od dôverčivých obetí, radi vystupujú pod hlavičkou oficiálnych inštitúcií. Ich podvodom to podáva punc dôvery. Neštítia sa ničoho, najskôr zneužili logá slovenských bánk, doručovateľov poštových zásielok ako napr. Slovenská pošta, Packeta či Fedex, a teraz zneužili logo polície a Europolu,“ uviedla polícia.

Elektronické správy pozostávajú z krátkeho textu a priloženého „úradného dokumentu.“ V texte emailu podvodníci ľudí vyzývajú, aby si predvolanie pozorne prečítali a na správu odpovedali najneskôr do 72 hodín. Po uplynutí tejto doby sa v mene policajného prezidenta vyhrážajú, že kontaktujú príslušné orgány v lokalite bydliska obete so žiadosťou o okamžité preventívne uväznenie.

Priložený dokument nesie názov PREDVOLANIE NA DOSTAVENIE SA, avšak neupresňuje, kam sa má predvolaná osoba dostaviť. Súčasťou textu v dokumente je citácia zákona o sexuálnom zneužívaní a výrobe detskej pornografie. Podvodníci následne tvrdia, že pomocou cyber infiltrácie zaznamenali dôkazy o podobných činoch obete.


Falošné predvolanie končí výzvou na odpoveď do 72 hodín, v ktorej má obeť uviesť „odôvodnenie preskúmania a overenia s cieľom posúdiť sankcie.“ Pokiaľ do tejto lehoty neodpovie, podvodníci sa vyhrážajú zatknutím a registráciou v registri sexuálnych delikventov.

Pre zvýšenie dôveryhodnosti pochybného textu používajú meno generálneho prokurátora Slovenskej republiky Maroša Žilinku, prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana a zástupcu riaditeľa Europolu Jürgena Ebnera. Dokument taktiež obsahuje oficiálne logá Europolu a Policajného zboru Slovenskej republiky. Polícia preto občanov varuje, že skutočné predvolanie takto nevyzerá.

„Na naozajstnom predvolaní je pečiatka útvaru PZ, ktorý vo veci vedie vyšetrovanie a podpis orgánu činného v trestnom konaní, teda podpis vyšetrovateľa, alebo povereného príslušníka. Nie podpis policajného prezidenta alebo iného policajného funkcionára. Na naozajstnom predvolaní sa neuvádza meno policajného prezidenta ani zástupcu riaditeľa Europolu ani iných funkcionárov. Ak vám takéto predvolanie prišlo - ide o pokus o podvod,“ vysvetlila polícia.

Reálne predvolania sú navyše zasielané poštou v papierovej forme, prípadne môžu byť doručené telefonicky. Pokiaľ vám príde podobný podvodný email, neodpovedajte naň a zablokujte jeho odosielateľa. V žiadnom prípade v správe neuvádzajte údaje zo svojej platobnej karty, ani neposielajte žiadne peniaze. Pokiaľ ste už o financie prišli, kontaktujte políciu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu