Na Hájiku v Žiline opäť vyčíňali diviaky, mesto chce investovať do ďalších betónových zábran


Foto: Na Hájiku v Žiline opäť vyčíňali diviaky, mesto chce investovať do ďalších betónových zábran

Zábrany proti diviakom osadené v žilinskej mestskej časti Hájik už plnia svoju funkciu. V priebehu júla bolo osadených 30 kusov betónovo-kovových zábran, ktoré by mali zabrániť prevracaniu smetných nádob určených na komunálny odpad a zamedziť diviakom prístup k ľahko dostupnej potrave.

Problémy s diviakmi však neutíchajú. Do redakcie nám začiatkom augusta prišlo video, kde samica diviaka kontajner síce neprevrátila, no opäť z neho vyberala odpad a hľadala potravu. Išlo však ešte o pôvodné kontajnery bez betónových zábran. V blízkosti smetných nádob sa pohybovala aj s piatimi mláďatami.

„Zamedzenie kontaktu s diviakmi vyzerá nejako takto. Mali vymeniť všetky kontajnery a nie len pár. Toto v noci určite poteší, hlavne v týchto teplách, keď má každý otvorené okná,“ píše pán, ktorý nám video poslal. 

Betónové zábrany však boli doteraz len v testovaní a preto neboli ešte osadené na všetkých stojiskách. Radnica paralelne testovala aj účinnosť kovových ohradníkov na nádoby na kuchynský bioodpad. 


„Toto riešenie sa ukázalo byť efektívne a preto aktuálne pripravujeme podklady na obstaranie ohradníkov aj pre ostatné stojiská, vrátane žilinských mestských častí Závodie a Bánová,“ uvádza žilinský primátor Peter Fiabáne.

Diviaky by tak mohli na žilinských sídliskách vyčíňať ešte menej, keďže betónové zábrany im znemožnia ľahký prístup k potrave. Podklady na obstaranie ďalších zábran proti diviakom by mali byť podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka pripravené do konca augusta. Zatiaľ nie je známe, koľko kusov nových ohradníkov bude osadených. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu