Letná sezóna na horách z pohľadu HZS: Počet turistov výrazne stúpol, najčastejšie sú úrazy členka


Foto: Letná sezóna na horách z pohľadu HZS: Počet turistov výrazne stúpol, najčastejšie sú úrazy členka Foto: www.hzs.sk

Horská záchranná služba zaznamenáva oproti minulému roku v slovenských horách nárast turistov. Letná sezóna je v plnom prúde a tímy horských záchranárov absolvujú denne niekoľko zásahov a záchranných akcií.

Najčastejšími úrazmi v mesiacoch máj, jún, júl tohto roku sú úrazy dolných končatín, najmä v oblasti členka a kolien a tiež úrazy horných končatín, ktoré vznikajú najmä nesprávnym dostúpením, pošmyknutím a následným pádom. Dôvodom vzniku úrazov býva mokrý terén, nevhodná obuv, zlý kondičný stav či nepozornosť pri presune na turistických chodníkoch.

„Po obmedzeniach v súvislosti s pandémiou COVID-19 je cítiť, že do slovenských hôr sa vracajú aj zahraniční návštevníci. Horskí záchranári sú v pohotovosti. K jedným z najnáročnejších zásahov patria zásahy vykonávané v nočných hodinách v exponovanom horolezeckom teréne,“ uviedol minister vnútra SR Roman Mikulec. 

Z pohľadu HZS bol najnáročnejším dňom 25. jún, kedy vo Vysokých Tatrách prebehli súbežne štyri záchranné akcie. V Kolovom sedle pod Jahňacím štítom uviazli v ťažko dostupnom teréne dvaja slovenskí turisti, v tom čase zároveň bola prijatá tiesňová výzva od dvoch horolezcov z Ostrej vežičky.



O niekoľko minút neskôr utrpel úraz hornej končatiny, spôsobený padajúcimi skalami na Veľkej Svišťovke poľský turista, súbežne bol vykonaný zásah na turistickom chodníku vo Veľkej Studenej doline, kde potrebovala pomoc turistka s úrazom členka.

HZS tieto zásahy realizovala v súčinnosti s posádkami Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS), čím sa výrazne skrátila doba čakania na príchod záchranárov a transport pacientov na urgentné ošetrenie. V spomínaných prípadoch mali turisti šťastie, no podľa HZS k najvážnejším nehodám na horách patria tie smrteľné.

Jedným z tragických prípadov bol pád 56-ročného horolezca, ktorý spadol z výšky približne 50 metrov. HZS preto odporúča vždy dôkladne zvážiť výber túry vzhľadom na svoje schopnosti a zdravotný stav. Apeluje taktiež na primerané turistické vybavenie a dostatok tekutín, aby sa takýmto prípadom predchádzalo.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu