Na diaľnici D1 na Liptove zrazilo vozidlo medvedicu, usmrtili ju privolaní ochranári


Foto: Na diaľnici D1 na Liptove zrazilo vozidlo medvedicu, usmrtili ju privolaní ochranári Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Na liptovskom úseku diaľnice D1 zasahovala Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky. Na frekventovanej komunikácii ležal zranený medveď, ktorého zrazilo prechádzajúce motorové vozidlo. Zásahový tím určený na odlov medveďa hnedého zviera zbavil utrpenia a na mieste ho usmrtil.

K nehode došlo medzi obcami Hybe a Liptovský hrádok vo štvrtok 4. augusta v dopoludňajších hodinách. Dopravní policajti okamžite po svojom príchode kontaktovali ochrananárov, ktorí zranenú štvorročnú samicu medveďa hnedého vážiacu 65 kilogramov usmrtili. Telo bolo následne odovzdané poľovníckemu združeniu Hradská Hora.

Podľa Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky je jednou z príčin nehody nedostatok ekoduktov, nazývaných aj zelené mosty. Ide o priechody cez frekventované cesty, ktoré umožňujú bezpečnú migráciu zveri. Na celom Slovensku sa však nachádzajú iba tri. V susedných krajinách je pritom zelených mostov vybudovaných omnoho viac.

„Mnohé prirodzené trasy medveďov a ostatných zvierat prerušila necitlivá výstavba diaľnic a rýchlostných ciest. Diaľničné ploty síce zabraňujú prechodu menších zvierat, medveď však pri ceste za potravou dokáže takúto prekážku prekonať. Hrozí tak nielen usmrtenie voľne žijúcich živočíchov, ale aj zranenie samotných vodičov na rýchlostných komunikáciách,” uviedla Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu