Opitých ľudí spiacich na verejných priestranstvách v centre Žiliny pribúda, mestská polícia prípady rieši hliadkovaním


Foto: Opitých ľudí spiacich na verejných priestranstvách v centre Žiliny pribúda, mestská polícia prípady rieši hliadkovaním Foto: Facebook/Žilina - Staré Mesto, Hliny I-IV

Žilina má dlhodobo problém s ľuďmi bez domova či inými občanmi, ktorí v centre mesta spia na lavičkách a holdujú alkoholu. Na sociálnej sieti sa objavili i fotografie ľudí bez domova, ktorí spávajú za bustou Milana Rastislava Štefánika na námestí. V centre krajského mesta môžeme podobných prípadov vidieť niekoľko. 

Takíto občania sťažujú prácu aj prevádzkovateľom podnikov, ktorí majú na Národnej ulici letné terasy. „Pravidelne obťažujú našich zákazníkov a pýtajú od nich peniaze. Raz tu na lavičke sedel pán, ktorý bol zjavne opitý, vyberal odpadky z koša, neskôr sa postavil a začal močiť priamo na ulici. Potom zaspal na lavičke, len pár metrov od terasy,“ uvádza jeden z nich.

K uvedenému incidentu bola podľa neho privolaná policajná hliadka a dotyčného muža napomenula. Keď sa prebudil a kráčal od lavičky smerom k hlavnej stanici, hliadka z miesta činu odišla. Ide však len o jeden z mnohých prípadov, ktoré sú v meste na dennom poriadku. Mestskú políciu v Žiline sme preto požiadali o stanovisko, ako takýchto občanov riešia. 

„Okrem kamerového systému je centrum mesta a pešia zóna pravidelne monitorované pešími hliadkami mestskej polície, ktoré v prípade narušenia verejného poriadku konajú v závislosti od porušenia zákona. Obzvlášť miesta so zvýšeným pohybom ľudí sú miestom hliadkovej činnosti príslušníkov mestskej polície,“ uvádza zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina Martin Matejko.


Znečisťovane verejného priestranstva, narúšanie občianskeho spolunažívania alebo vzbudzovanie verejného pohoršenia, je v zmysle zákona považované za priestupok. Ten môžu mestskí policajti pokutovať v blokovom konaní do výšky 33 eur, v rozkaznom konaní do výšky 250 eur. Na otázku, či osoby bez domova aj skutočne pokutu zaplatia zástupca náčelníka nereagoval. 

„Posledné dva priestupky sú podmienené oznamom. To znamená, oznámením poškodeného alebo toho, koho konanie osoby pohorší,“ doplnil Matejko.

Zároveň zdôraznil, že v zmysle platného VZN sa zanedbaným vzhľadom, hlučnejším vystupovaním, spaním na lavičke a konzumáciou alkoholu na verejnosti v čase od 08:00 do 10:00 hod. takéto osoby žiaľ nedopúšťajú žiadneho protiprávneho konania. V rámci prevencie sú však takéto osoby na svoje konanie aspoň upozorňované.

Vzhľadom na rozsah úloh policajného útvaru s územnou pôsobnosťou v celom meste Žilina však nie je možné monitorovať tieto osoby nepretržite a usmerňovať ich správanie 24 hodín denne. Kompetentné orgány by preto mohli zvážiť používanie efektívnejších nástrojov, aby sa takémuto správaniu na verejnosti predchádzalo.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu