Žilina mapuje prostredníctvom dotazníka ohrozenia a bariéry pre ľudí so zdravotným postihnutím


Foto: Žilina mapuje prostredníctvom dotazníka ohrozenia a bariéry pre ľudí so zdravotným postihnutím Foto: ilustračné

Žilina spúšťa nový niekoľkomesačný projekt s názvom Bariéry na území Mesta Žilina. Vďaka prieskumu, ktorý do septembra realizuje prostredníctvom online pocitovej mapy, získa mesto lepší prehľad vnímania pocitov z oblasti bezbariérovosti.

Občania s rôznym hendikepom, ale i ostatní môžu vďaka nemu vyznačiť rôzne miesta a poukázať tak na nedostatky, po ktorých odstránení by sa hendikepovaným ľuďom v meste uľahčil život.  

Respondenti v ňom uvedú základné identifikačné a demografické údaje a zodpovedajú na otázky vnímania pohybových bariér na verejných priestranstvách, chodníkoch, námestiach ale i v budovách, športových zariadeniach, školách či kultúrnych inštitúciách. Hodnotiť taktiež môžu služby a zrozumiteľnosť vybavovania v Klientskom centre Mestského úradu v Žiline. 

„Dotazník je smerovaný pre všetky vekové kategórie. Prieskum sa zameral na deti, ktoré navštevujú školské zariadenia, seniorov, ale i ostatných dospelých, ktorí napríklad často využívajú mestskú hromadnú dopravu, či vnímajú zlé označenie bezbariérovosti,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík. 


Dotazník tak zmapuje ohrozenia a bariéry na území Žiliny pre ľudí so všetkými druhmi postihnutia, ako sú osoby s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie, osoby s poruchami zraku a sluchu, mentálnymi a inými poruchami.

Následne sa pri príprave rôznych investičných aktivít bude na tieto požiadavky prihliadať tak, aby boli realizované projekty efektívne a funkčné pre všetkých obyvateľov mesta. Prieskum nájdete na tomto odkaze.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu