Počas soboty platí pre Žilinský kraj výstraha pred búrkami, ktoré môže sprevádzať prudký lejak či krúpy


Foto: Počas soboty platí pre Žilinský kraj výstraha pred búrkami, ktoré môže sprevádzať prudký lejak či krúpy

Slovenský hydrometeorologický úrad (SHMÚ) vydal na sobotu 30. júla pre väčšinu územia Slovenska výstrahu najnižšieho prvého stupňa pred dažďom a búrkami. Meteorologická výstraha platí aj pre všetky okresy Žilinského kraja v čase od 11.00 hod až do nočných hodín.

Búrky môžu byť spojené s krúpami, ktoré by mohli poškodiť vegetáciu, ale aj so silnými nárazmi vetra a prudkým lejakom. „Predpokladaný úhrn a intenzita zrážok sú v danej ročnej dobe a oblasti bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu,” uviedlo SHMÚ.

V okresoch sa miestami očakáva výskyt dažďa s úhrnom zrážok 50 - 75 mm, pričom časť úhrnu spadne pri búrkach, čo môže mať za následok vzostup vodných hladín malých tokov a výskyt povodňových úkazov. Na cestné komunikácie môže stekať voda zo svahov či sa vytvárať tzv. bahnotok. Obmedziť premávku môže aj súvislá vrstva krúp.

Silné nárazy vetra 18 - 23 m/s, čo je v prepočte 65 - 85 km/h, môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. Meteorológovia preto upozorňujú na možné lámanie konárov stromov, pády slabšie zakorenených stromov či na možné škody na strechách budov, ktoré predstavujú riziko pre ľudské zdravie.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu