FOTO: Zatiaľ čo v Rajeckej doline vysychala rieka, búrky na Liptove spôsobili povodeň


FOTO: Zatiaľ čo v Rajeckej doline vysychala rieka, búrky na Liptove spôsobili povodeň
Galéria: 16 fotiek
Foto: Facebook/Čutkovská dolina, Známa - Neznáma

Žilinský kraj, tak ako celé Slovensko, už dlhšiu dobu trápia letné horúčavy a nedostatok zrážok. Napriek tomu, že voda v korytách riek ubúda, na Liptove došlo počas víkendu k povodni. Príčinou boli dva búrkové systémy, ktoré sa v sobotu 23. júla stretli priamo nad Čutkovskou dolinou. 

Zatiaľ čo rieka Rajčianka pretekajúca Rajeckou dolinou vysychala, Čutkovský potok sa kvôli prívalovému dažďu vylial zo svojho koryta. O prudkom zvýšení hladiny potoka vypovedala aj zakalená voda v Čutkovskej priehrade. Správcovia náučného chodníka sa preto v pondelok 25. júla rozhodli prejsť dolinou a zistiť, aké škody spôsobila valiaca sa voda.

„Z vedľajšej dolinky pod tiesňavou vznikla prívalová povodeň ktorá brala čo jej stálo v ceste. Našťastie sa prívalová vlna na lúke rozliala a mala menšiu silu,“ uvádza v príspevku facebooková stránka náučného chodníka vedúceho Čutkovskou dolinou.

Prívalová voda poškodila dva drevené mostíky vedúce k tiesňave Za dierou, nazývanej aj Čutkovský kaňon. Na náučnom turistickom chodníku zostali naplavené časti polámaných stromov a samotný Čutkovský potok sa vylial z koryta a naďalej tečie po ceste.

„Upozorňujeme aj cyklistov, že cesta v hornej časti doliny je značne na niektorých miestach poškodená a preto zvýšte opatrnosť!“ varujú správcovia náučného chodníka.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu