Tatrami sa prehnala búrka, niektorí turisti ostali štyri hodiny uväznení na Lomnickom štíte


Foto: Tatrami sa prehnala búrka, niektorí turisti ostali štyri hodiny uväznení na Lomnickom štíte Foto: Horská záchranná služba

V piatok 22. júla popoludní prekvapila viacerých návštevníkov Vysokých Tatier búrka. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS) v príspevku na sociálnej sieti.

Ako prvý požiadal o pomoc tesne spod vrcholu Čierneho štítu inštruktor horolezectva, ktorý nechcel s ďalšími dvoma osobami riskovať zostup v podmienkach, ktoré nastali náhlou zmenou počasia. 

Keďže ihneď po prijatí žiadostí o pomoc nebolo možné nasadenie leteckej techniky, do terénu boli k postihnutým osobám pozemne vyslaní záchranári HZS z Oblastného strediska Vysoké Tatry pozemne.

„Keď už boli letové podmienky priaznivé, postupne ich evakuovali. Keďže nikto nebol zranený, po medzipristátí boli všetci vysadení pri Chate pri Zelenom plese,“ uvádza Horská záchranná služba. 


Krátko potom išli záchranári na pomoc aj skupine zostupujúcich poľských turistov. Po príchode do oblasti s reťazami pod Veľkou Svišťovkou pomohli spolu deviatim osobám, ktoré sa báli pokračovať. V sprievode horských záchranárov sa za pomoci lanovej techniky dostali až k Chate pri Zelenom plese.

Do tretice HZS vyrazila pozemne na pomoc aj 60-ročnej turistke, ktorá si na žltom turistickom chodníku z magistrály smerom na Vyšné Hágy poranila nohu a nebola schopná samostatne zostúpiť. Po tom, ako sa počasie zlepšilo, požiadali o súčinnosť aj leteckých záchranárov, ktorí ju evakuovali z terénu a transportovali do popradskej nemocnice.

Niektorí turisti museli v dôsledku búrky neplánovane stráviť na Lomnickom štíte dlhé hodiny. „V piatok o 13:40 sme boli poslední, ktorých lanovka priviezla na Lomnický štít, a búrka nás tam na štyri hodiny uväznila,“ podelila sa so svojím zážitkom jedna z turistiek v komentároch na príspevku HZS. Na štíte sa im našťastie podarilo skryť do kaviarne, kde podľa jej slov strávili príjemný čas a nikomu sa nič nestalo.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu