Žilinský kraj opäť zasiahne vlna horúčav, meteorológovia varujú pred teplotami do 33 stupňov Celzia


Foto: Žilinský kraj opäť zasiahne vlna horúčav, meteorológovia varujú pred teplotami do 33 stupňov Celzia

V druhej polovici júla zasiahla územie Slovenskej republiky ďalšia vlna horúčav, ktorá sa nevyhla ani Žilinskému kraju. Slovenský hydrometeorologický ústav v tejto súvislosti vydal výstrahy pred vysokými teplotami pre väčšinu územia našej krajiny.

Na juhu Slovenska sa v sobotu očakávajú horúčavy s teplotami do 39 stupňov, Slovenský hydrometeorologický ústav tam preto vydal výstrahy s najvyšším tretím stupňom. Pre oblasť Žilinského kraja platia zatiaľ výstrahy s najnižším prvým stupňom.

V okresoch Žilina, Bytča, Kysucké Nové Mesto, Martin a Turčianske Teplice sa v sobotu 23. júla ojedinele očakáva dosahovanie maximálnej teploty vzduchu 33 °C. Po horúcej sobote by malo prísť ochladenie, ktoré prinesú očakávané búrky.

„Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, ale pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ uvádzajú meteorológovia.


Horúce počasie a priame slnko netreba podceniť, pokiaľ sa chcete vyhnúť zdravotným ťažkostiam. Najviac ohrozené sú malé deti, ktorých organizmus sa dokáže prehriať skôr, než telo dospelej osoby. Na vysoké teploty by si však mali dávať pozor všetci, vrátane starších osôb. Dôležitá je hlavne dostatočná hydratácia, pokrývka hlavy a vyhýbanie sa priamemu slnku.

Taktiež netreba zabúdať, že teplota vzduchu v zatvorenom vozidle, najmä ak je zaparkované na slnečnom mieste, dokáže stúpnuť obrovskou rýchlosťou. Nenechávajte preto svoje deti ani domáce zvieratá zamknuté v aute, následky by mohli byť tragické.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu