Organizovaní zlodeji vyčíňajú aj na Vlčincoch: Nechali po sebe striekačky, vykradnuté pivnice a zničenú novostavbu


Foto: Organizovaní zlodeji vyčíňajú aj na Vlčincoch: Nechali po sebe striekačky, vykradnuté pivnice a zničenú novostavbu

Na žilinskom sídlisku Vlčince na ulici Pražská vyčíňa už od začiatku tohto roka skupina ľudí, ktorá sa zameriava na vykrádanie pivníc, bytových priestorov či garáží. Prvý incident sa stal koncom januára 2022, keď boli vykradnuté dve pivnice, pričom majiteľovi druhej pivnice vznikla škoda približne 2-tisíc eur.

„Prijali sme oznámenie aj o krádeži bicykla z priestoru poschodia bytového domu a poškodenie detektoru. Na prípadoch intenzívne pracujeme s cieľom ich objasnenia. Výkon služby, samozrejme, smerujeme aj do tejto lokality a prijímame ďalšie opatrenia s cieľom eliminácie trestnej činnosti,“ vyjadril sa k situácii Radko Moravčík, hovorca žilinskej polície.

Podľa dostupných informácií od obyvateľov sa mal jeden alebo viacerí zo skupiny zdržiavať v jednom z bytov, ktorého vchod sa pravidelne vykrádal. Takýmto spôsobom zabezpečoval prístup k pivniciam, ktoré sa nachádzajú vedľa bytov na jednotlivých poschodiach a takisto aj ku garážam. Do tých sa dostali v čase, keď tam prichádzali alebo odchádzali obyvatelia bytov. V organizovanej skupine má dokonca pôsobiť aj jedna mladá žena.


Po „vykrádačoch“ ostala v novostavbe spúšť: vypáčené či z náradia poškodené dvere a interiér bytového domu, striekačky, skrutkovače, ktorými sa snažili dostať do miestností. Párkrát sa pokúšali dostať do garáží aj cez vedenie vzduchotechniky, ktoré zostalo poškodené. Policajná hliadka bola niekoľkokrát privolaná na miesto, avšak bez úspechu zadržania páchateľov, preto sa občania rozhodli vziať vec do vlastných rúk.

„Pre časté vyčíňanie skupinky osôb sme si museli namontovať vlastné kamerové systémy aj alarmy a bezpečnostné signalizácie. Ako susedia všetci spolu komunikujeme, sledujeme pohyb podozrivých osôb a priebežne si hlásime zistené udalosti. Takisto si sami strážime naše spoločné priestory a hneď voláme políciu,“ uviedol jeden zo znepokojených obyvateľov.

V priebehu niekoľkých týždňov sa im podarilo zaevidovať skupinu viacerých ľudí, ktorí sa pravidelne aj za bieleho dňa podozrivo pohybovali v okolí Pražskej ulice. Po opakovaných incidentoch pristúpili k inštalovaniu kamier a zvýšili obozretnosť. Dlhodobým pozorovaním situácie v okolí bytových domov zistili, že páchatelia sa pohybujú na bielej dodávke s českým evidenčným číslom.


Ďalej boli spozorované aj motorové vozidlá značiek Škoda Fabia (tmavomodrá), Octavia (strieborná) či Volkswagen Passat (bledá zelená) s evidenčnými číslami okresov Žilina, Čadca a Kysucké Nové Mesto. Rovnaké autá boli videné, ako sa pohybujú po viacerých častiach Žiliny. Naposledy v mestskej časti Žilina-Bytčica a obyvatelia si dokonca v danej lokalite našli na bránkach nalepené malé nálepky. Z minulosti sú známe prípady, keď si zlodeji takýmto spôsobom značili miesta, v ktorých následne spáchali krádež.

Skupina obyvateľov bytových domov ďalej zistila, že páchatelia využívajú aj Bolt kolobežky, pričom tieto odstavujú vo vchodoch, kde sa chystajú páchať krádeže. Má ísť o formu označenia si vchodu, bytu alebo pivničnej kobky.

Správca bytových domov spoločnosť Bytterm aktuálne rieši posilnenie zabezpečenia garážovej brány, ochranných líšt na vchodových dverách, kamerového systému a informovanosť obyvateľov k zatváraniu dverí či  nevpúšťaniu cudzích ľudí. 

„Z našich pozorovaní sme zistili, že zlodeji nosia vždy tmavé oblečenie, majú čiapky, kapucne a niektorí dokonca používajú klaunovské masky. Nosia so sebou ruksaky a často aj brašne s náradím. Neboja sa kradnúť a páčiť vchodové dvere aj za bieleho dňa,“ dodáva obyvateľ.

V prípade, že ste aj vy spozorovali podozrivú skupinu ľudí vo vašom okolí, obráťte sa na policajný zbor, prípadne na našu redakciu prostredníctvom kontaktného mailu info@zilinak.sk.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu