Cintorín v Rajci pripomínajúci existenciu židovskej komunity v Rajeckej doline chcú vyhlásiť za národnú pamiatku


Foto: Cintorín v Rajci pripomínajúci existenciu židovskej komunity v Rajeckej doline chcú vyhlásiť za národnú pamiatku Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

Krajský pamiatkový úrad Žilina poukázal na cennú pamätihodnosť v Rajci a žiada o jej vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku. Židovský cintorín v obklopení kamenného múra a mohutných stromov so svojou rozlohou približne 166 x 15,5 m pripomína existenciu veľkej židovskej komunity v Rajeckej doline, uvádza pamiatkový úrad v príspevku na sociálnej sieti.

Jedna z najrozsiahlejších pamätihodností svojho druhu na severnom Slovensku ukrýva životné príbehy zosnulých Židov z Rajca a okolitých obcí. Na náhrobných kameňoch zdobených motívom smutnej vŕby sú vytesané obce ako Frivald (Rajecká Lesná), Ďurčiná, Fačkov, Zbyňov či Rajecké Teplice.

Na zlepšení stavu pamätného miesta, ktoré bolo v minulosti neraz terčom vandalizmu, pracovalo miestne kresťanské spoločenstvo mužov, ktoré aktívne udržiava kontakty s potomkami židovskej komunity z Rajca.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu