V nedeľu 24. júla sa do skanzenu vo Vychylovke vráti tradícia salašníctva


Foto: V nedeľu 24. júla sa do skanzenu vo Vychylovke vráti tradícia salašníctva Foto: Kysucké múzeum

Kysucké múzeum pozýva verejnosť na podujatie Ovčiarska nedeľa, ktoré už 24. júla pripomenie tradíciu salašníctva na Kysuciach. Návštevníci sa môžu tešiť na ukážky strihania oviec či výroby syrových korbáčikov. Program Ovčiarskej nedele zakončí odborná prednáška o salašníctve vedená Helenou Kotvasovou.

V skanzene si pochutnáte na tradičnej kuchyni starých materí, ktorá bude v nedeľu ponúkať najmä syrové či bryndzové pokrmy. Pre deti sú pripravené tvorivé dielne, kde si vyrobia vlastné ovečky. Celým dňom bude návštevníkov sprevádzať Ľudová hudba Starejší a Ženská spevácka skupina Dolinka.

„Na svoje si prídu aj milovníci vlakov, pretože v ponuke zostávajú jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici, ktorá bude premávať zo Stanice Skanzen do časti prvej úvrate a späť,“ uviedla Miroslava Jančulová z Kysuckého múzea.

V oblasti Kysúc sa chovali takzvané valašky, ovce vhodné na mäso, vlnu aj syr. Tradícia salašníctva sa tu zachovala až do prvej polovice 20. storočia. Jedným z každoročných zvykov bačov a valachov bolo redikovanie, teda vyháňanie oviec na jarnú pastvu. Valasi potom so stádami zostávali v horách až do jesenného obdobia.

„Redik bol slávnostnou príležitosťou odprezentovania valaského stavu. Bača s valachmi sa vyobliekali do slávnostného oblečenia, kroja, nesmela chýbať kapsa, opasok s prackami, klobúk. Na rediku sa zúčastňovala takmer celá dedina za doprovodu muziky a spevu ktorý patril k neodlučiteľnej súčasti života ovčiarov,“ vysvetlila riaditeľka Kysuckého múzea Helena Kotvasová.


Program Ovčiarskej nedele:

11:00 – 16:00

  • Prezentácia remeselníkov
  • Kuchyňa starých materí
  • Ukážky výroby syrových korbáčikov
  • Tvorivé dielne 
  • Účinkovanie ĽH v MKD

13:30 - 15:30

  • Strihanie oviec

13:15

  • Odborná prednáška o salašníctve  


Miesto: Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke
Dátum: 24.07.2022 - 11:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu