Paličkovaná čipka, foklórne tance, čepčenie nevesty či tkanie plátna: Čo priniesla Turčianska nedeľa v Martine?


Foto: Paličkovaná čipka, foklórne tance, čepčenie nevesty či tkanie plátna: Čo priniesla Turčianska nedeľa v Martine? Foto: Facebook/Múzeum slovenskej dediny SNM v Martine

Turčianska nedeľa v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea v Martine ponúkla možnosť spoznať región Turiec z viacerých hľadísk. Na podujatí nechýbali ukážky tradičných piesní, tancov, tajomné povesti a príbehy, výroba koryta, ale ani bryndzové halušky či domáca štrúdľa.

Záujmu sa tešili aj remeslá s dlhou históriou. Svoju tvorbu predviedla aj rodáčka z Blatnice, ktorá je charakteristická tradíciou v tkáčskom remesle. Inak to nebolo ani v prípade Nadi Rybárovej, ktorá sa k ručnej tvorbe dostala už ako 23-ročná. „Moji rodičia aj starí rodičia robili koberce, plátno, čiže mali krosná, snovadlá aj kolovraty,” zaspomínala si tkáčka.

Šikovné ruky remeselníkov návštevníci zahliadli aj pri zdobení medovníkov či pri tvorbe paličkovanej čipky, ktorej prezentáciu predstavilo občianske združenie Pôvabnica Turca.  



Folklórny súbor Turiec predviedol tradičné Gajdošské tance a piesne, ale i ukážku čepčenia nevesty. Tento rituál bol v minulosti neoddeliteľnou súčasťou svadby, počas ktorého sa nevesta vzdávala slobody a sľubovala vernosť svojmu manželovi.

Múzeum v Martine nezabudlo ani na svojich detských návštevníkov, pre ktorých boli prichystané zábavné detské hry, ale i kolkáreň či chôdza na chodúľoch.

Miesto: Múzeum slovenskej dediny, Martin
Dátum: 11.07.2022 - 08:52



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu