PREHĽAD: Ako začať využívať integrovaný systém dopravy, ceny a typy cestovných lístkov, počet tarifných zón


Foto: PREHĽAD: Ako začať využívať integrovaný systém dopravy, ceny a typy cestovných lístkov, počet tarifných zón Foto: Integrovaná doprava Žilinského kraja

Už zajtra bude spustená prvá fáza Integrovaného dopravného systému Žilinského samosprávneho kraja, ktorý má zjednodušiť a zefektívniť cestovanie v regiónoch Rajecká dolina, Žilina a Kysuce. Jeden cestovný lístok bude od nedele 10. júla platiť vo vlakoch, autobusoch aj mestskej hromadnej doprave.

O plánovanom spustení nového systému a výhodách, ktoré by mal priniesť, sme informovali v predošlom článku. Dnes vám prinášame stručný praktický prehľad, ako začať využívať integrovanú dopravu, kde sa dajú zakúpiť cestovné lístky, koľko budú stáť a v akej tarifnej zóne ich vlastne môžete využiť.


Rozdelenie regiónov na tarifné zóny

„V integrovanom dopravnom systéme sú jednotlivé obce, mestá a zastávky zaradené do tarifných zón typu región a mesto. Cestujúci si môžu zakúpiť predplatné cestovné lístky v rámci nimi požadovaných zón,“ informuje web Integrovanej dopravy Žilinského kraja.

Nový systém rozdeľuje oblasť Žiliny, Rajeckej doliny a Kysúc na 16 tarifných zón, ktoré sú ďalej členené na mestské a regionálne. Každá z nich je označená trojciferným číslom, na ktoré si cestujúci musia zvyknúť. Spojitými zónami Integrovaná doprava Žilinského kraja nazýva susediace oblasti, ktoré prepájajú trasy liniek verejnej dopravy.

Pri cestovaní rôznymi zónami zaplatíte rozdielne sumy. Mestské zóny však majú nižšiu sadzbu, pokiaľ si zakúpite predplatný cestovný lístok na jednu z nich v kombinácii s ďalšími spojitými zónami. Zastávky a stanice, ktoré sa nachádzajú na hranici dvoch či viacerých zón sa nazývajú hraničné a tarifne spadajú pod každú z týchto oblastí.

Úplný zoznam tarifných zón, hraničných zastávok a príklady cestovania medzi zónami nájdete na priloženom odkaze.


Integrovaný systém dopravy ponúkne tri typy cestovných lístkov

Predplatné cestovné lístky na integrovanú dopravu v kraji budú výhradne elektronické. Záujemcovia si môžu vybrať neprenosný zľavnený alebo základný lístok, ale aj prenosný lístok, ktorý nie je viazaný na konkrétnu osobu. Cena základného neprenosného lístka na 30 dní sa bude pohybovať od 9 do 20 eur, ročné predplatné bude stáť 86 až 231 eur.

Predplatný lístok je možné zakúpiť na predajných miestach a prostredníctvom eShopov Slovenskej autobusovej dopravy Žilina, Dopravného podniku mesta Žilina a Železničnej spoločnosti Slovensko. Predplatný lístok s jednou zónou a časovou platnosťou si môžu cestujúci zakúpiť aj vo vlakoch a niektorých autobusoch.

Od zajtra vstúpia do platnosti aj nové typy turistických cestovných lístkov. V tarifnej oblasti MESTO Žilina bude možné zakúpiť samostatný 24-hodinový lístok za 4 eurá, ktorý nemá zľavnenú verziu. Pribudnú však aj dva nové, sieťové lístky, ktoré budú platiť vo všetkých zónach. Za 24-hodinový zaplatíte 8 alebo 5 eur, 72-hodinový bude stáť 22 alebo 14 eur v zľavnenej verzii.

Pre tarifnú oblasť MESTO Žilina budú aj naďalej platiť jednorazové cestovné lístky v papierovej aj elektronickej podobe. Zakúpiť ich bude možné nielen na bežných miestach a automatoch, ale aj vo vozidlách Slovenskej autobusovej dopravy Žilina a Železničnej spoločnosti Slovensko. Cenník všetkých typov cestovných lístkov je uverejnený na odkaze.

Na integrovanú dopravu bude stačiť jedna čipová karta

Nosičom predplatných cestovných lístkov na integrovanú dopravu môže byť karta Slovenskej autobusovej dopravy Žilina, Železničnej spoločnosti Slovensko alebo Dopravného podniku mesta Žiliny. Rovnaké karty budú zároveň slúžiť aj ako elektronické peňaženky, vďaka ktorým je možné zakúpiť si jednorazové cestovné lístky. Ako elektronická peňaženka môže byť naďalej využívaná aj karta bez fotografie.

„Na nákup neprenosných predplatných cestovných lístkov je potrebná bezkontaktná čipová karta s fotografiou. V rámci IDS ŽSK si zapojení dopravcovia svoje čipové karty vzájomne akceptujú a preto je možné v systéme využiť ktorúkoľvek čipovú kartu zapojených dopravcov,“ uvádza web Integrovanej dopravy Žilinského kraja.

Ako predplatný lístok bude fungovať aj karta ISIC s elektronickou peňaženkou, ktorú môžu jej majitelia taktiež využiť na nákup jednorazových elektronických lístkov. Úplný zoznam zapojených dopravcov, ktorých bezkontaktné čipové karty je možné použiť v Integrovanom dopravnom systéme Žilinského samosprávneho kraja, nájdete na odkaze.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu