Vlaková lúpež v skanzene vo Vychylovke: Zbojníci sa vracajú na Kysuce


Foto: Vlaková lúpež v skanzene vo Vychylovke: Zbojníci sa vracajú na Kysuce Foto: Kysucké múzeum

Kysucké múzeum pozýva milovníkov histórie a malých aj veľkých zbojníkov na podujatie Vlaková lúpež v skanzene, ktoré sa odohrá v nedeľu 17. júla v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke. Celý deň bude venovaný zbojníckej tematike, návštevníci sa môžu tešiť na folklórnu hudbu, tradičné jedlá a prekvapenie na záver.

Podľa historika Kysuckého múzea Mariána Liščáka siaha tradícia zbojníctva na hraniciach medzi Slovenskom a Poľskom až do stredoveku. Prvá písomná zmienka o zbojníkoch v tejto oblasti pochádza z roku 1413.

Zbojníkmi sa ľudia v minulosti stávali nielen kvôli chudobe, ale aj preto, aby sa vyhli povinnej vojenskej službe, ktorá bola až do polovice 19. storočia zväčša doživotná. Podľa Mariána Liščáka bolo jediným vyslobodením z armády zmrzačenie, alebo smrť.

„Omnoho častejšie sa totiž na zboj vydávali už skúsení a často i bojom preverení vojaci, ktorí raz za čas získali od vojska priepustku, na takzvaný urlaub, teda dovolenku. Tú trávili zväčša vo svojej rodnej obci. Do obce ich väčšinou priviedol ďalší vojak a rovnako pri ich odchode ich z obce znova odviedol,“ vysvetlil Marián Liščák.

Podľa zachovaných písomných záznamov, účtovných kníh a listov sa zbojníci už od stredoveku pohybovali po celom území Kysúc. Niekedy prepadávali vlaky, pocestných a ohrozovali zdravie a životy ľudí, inokedy kradli cennosti či dobytok. Za ich dolapenie boli richtári jednotlivých obcí ochotní zaplatiť nemalé peniaze.

„O tom, že aj jeden zbojník môže narobiť značné problémy, je dôkazom situácia z roku 1839. Na zadržanie zbojníka Mateja Koperu operujúceho v oblasti Veľkej Rače sa zorganizovala rozsiahla akcia, ktorej sa zúčastnili obce Oščadnica, Klubina a Radôstka, avšak určite aj Stará Bystrica,“ doplnil Marián Liščák


Program podujatia Vlaková lúpež v skanzene je nasledovný:

10:00 - 16:00

  • Prezentácia remeselníkov
  • Kuchyňa starých materí - kapustniaky, zbojnícka hrachová polievka, zbojnícky oškvarkový dukát

13:15 - 14:00

  • Folklórne vystúpenie na pódiu pri Krčme z Korne

14:00 - 15:00

  • Folklórne vystúpenie s prekvapením v usadlosti do Hruškuliaka

„Očujice my že by arestanti to jest Jano Uradnik a Martin Mazur z árestu zutekaly a že by sa maly v mojej dedine zvideny ab dajicze jich hľadať skrz moj úrad jakovych aj zlapali u obyvateľa Oščadnického Jána Drahny a zbojnika dedičného jakoví arestanti mne po dva razy zapalenosti mojej zutekali,“ uvádza historik Kysuckého múzea úryvok z listu richtára Oščadnice adresovaného Bystrickému panstvu v roku 1847.

Miesto: Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke
Dátum: 17.07.2022 - 09:00    16:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu