V Kysuckom múzeu bude vystavovať kroje krajčírka, ktorá šila kroj aj pre našu prezidentku


Foto: V Kysuckom múzeu bude vystavovať kroje krajčírka, ktorá šila kroj aj pre našu prezidentku Foto: Kysucké múzeum v Čadci

Každý kraj na Slovensku je typický svojím krojom.  Podľa kroja sa v minulosti dalo určiť, kto je z akej obce, čo je pre túto obec typické a či je človek slobodný.

Kysucké múzeum na nedeľu 10. júla 2022 pripravilo v Múzeu kysuckej dediny podujatie Deň kroja, ktoré má poukázať na tradície, pestrú rôznorodosť zvyklostí miest a obcí, umenia a krásy krojov, ako aj priblížiť slovenské ľudové umenie mladej generácii.

Pre milovníkov folklóru je pripravený bohatý program. Na pódiu pri Krčme z Korne bude počas podujatia výstava goralských krojov pani Danky Barutíkovej-Tropekovej z Oravskej Polhory, ktorá predvedie ukážku ručného vyšívania krojov. Kroje šije už desať rokov a sú známe takmer po celom svete. Jeden z nich dokonca ušila aj pre našu pani prezidentku.

Okrem tejto výstavy si návštevníci môžu pozrieť v Multifunkčnej budove na prvom poschodí výstavu s názvom Ihlou maľované, ktorá približuje rôzne druhy výšiviek. K dobrej nálade bude v areáli skanzenu hrať ĽH Podhorská muzika z Oravskej Polhory.


Kysucké múzeum tento rok oslavuje 50. výročie od svojho založenia. Pri tejto príležitosti si pripravili pre všetkých návštevníkov, ktorí prídu na podujatie v kroji vstup zadarmo.

Program:

  • 09:00 - 18:00  Výstava Ihlou maľované 
  • 10:00 - 16:00  Prezentácia remeselníkov, Kuchyňa starých materí
  • 12:00 - 16:00  Výstava krojov pani Danky Barutíkovej-Tropekovej, Ukážky ručného vyšívania goralských krojov, Vystúpenie ĽH Polhorská muzika z Oravskej Polhory



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu