ŽSK a Slovenský paralympijský výbor podpísali memorandum o spolupráci, ktoré pomôže zdravotne znevýhodneným športovcom


Foto: ŽSK a Slovenský paralympijský výbor podpísali memorandum o spolupráci, ktoré pomôže zdravotne znevýhodneným športovcom Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

V piatok 1. júla v Dolnom Kubíne podpísali predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Erika Jurinová a predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš memorandum o spolupráci.

Vyjadrili ním súhlas s podporou športových aktivít pre zdravotne znevýhodnenú mládež a paralympijských športovcov. Obe strany sa dohodli na spolupráci v oblasti rozvoja športovej infraštruktúry v stredných školách, ktorých zriaďovateľom je ŽSK.

Cieľom je zviditeľniť talentovaných mladých parašportovcov a podporiť ich v pohybovo-aktívnom životnom štýle. „Ľudia s hendikepom musia vynaložiť pri dosahovaní cieľov viac úsilia, telesnej a duševnej sily. Verím, že aj vďaka tomuto partnerstvu vytvoríme a podporíme prostredie na rozvíjanie športových cieľov a tvorivého potenciálu parašportovcov,” podotkla Jurinová.

Po podpise memoranda oficiálne otvorili sociálny podnik v priestoroch Strednej odbornej školy (SOŠ) obchodu a služieb. V ňom našlo prácu mnoho slovenských reprezentantov v parahokeji, ktorým poskytli aj prerobené bezbariérové byty v internáte SOŠ obchodu a služieb.


„Verím, že rozšírime počet športovcov nielen o parahokejistov, ale aj o ďalších zdravotne znevýhodnených športovcov, ktorým v rámci areálu školy nebude chýbať ani sociálna inklúzia,” uviedol člen Výkonného výboru SPV a zároveň generálny manažér a tréner slovenskej parahokejovej reprezentácie Miroslav Dráb.

Predseda SPV zdôraznil, že toto je model, kedy by sa mohlo do budúcnosti podariť vytvoriť zázemie pre ľudí so zdravotným znevýhodnením, kde budú môcť všetky tieto aktivity napĺňať. 

 „Je to neskutočná pomoc v mojej športovej kariére, pretože som dochádzal na tréningy do Dolného Kubína z Bardejova. A za posledný rok a pol, keď sme mali tri veľké turnaje a nonstop sme trénovali, som trávil viac času v aute ako na štadióne. Takže pre mňa je to obrovská úľava, šetrenie síl a iných zdrojov. Takisto som veľmi rád, že sme konečne s chalanmi pokope a môžeme ešte viac skĺbiť tím,” zhodnotil kapitán slovenskej parahokejovej reprezentácie Martin Joppa.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu