VIDEO: V blízkosti starej cesty v Budatíne sa naďalej pohybuje diviak s desiatimi mláďatami


Foto: VIDEO: V blízkosti starej cesty v Budatíne sa naďalej pohybuje diviak s desiatimi mláďatami Foto: ilustračné

Pred vyše mesiacom znepríjemňovali diviaky život obyvateľom žilinského sídliska Hájik. Okrem toho, že ľuďom naháňali strach, spôsobovali znečistenie sídliska tým, že zhadzovali smetné koše a hľadali v nich potravu. Mesto situáciu riešilo osadením zábran, ktoré by mali slúžiť ako ochrana pred diviakmi. 

V Žiline však pretrvávajú problémy s divokou zverou aj naďalej. Aktuálne sa v okolí starej budatínskej cesty v smere do Tepličky nad Váhom pohybuje diviak. Dnes ráno sa ho podarilo zachytiť členom facebookovej skupiny Dopravný servis - okres Žilina na videu. 


Podľa komentárov k príspevku sa diviak pohybuje v tejto lokalite pravidelne „Som tam každý deň v záhrade a sledujem ich, keď prechádzam k autu. Ráno a podvečer pravidelne vychádzajú medzi ľudí,” píše sa v jednom z nich.


Podľa ďalšej členky skupiny, ktorá už taktiež natrafila na predmetného diviaka sa v uvedenej lokalite nepohybuje sám: „Tá sviňa je tam aj s desiatimi mladými. Už zranila troch psov, ktorých boli ľudia venčiť v okolí vodákov. Chodievam tam často behať a vždy ju tam stretnem. Nie je vôbec plachá, ale ľudí ignoruje.”

Prítomnosť diviakov však rozhodne nemusí byť dôvod, pre ktorý by ste nemali chodiť do lesa. Aktívne bývajú najmä v noci, no môže sa stať, že ho stretnete aj cez deň. Vo väčšine prípadov je plachý a pokiaľ ho niečo nevyľaká, nezaútočí.

Pokiaľ ho v diaľke zahliadnete, najlepšie urobíte, keď si ho vôbec nebudete všímať. Určite sa neodporúča robiť prudké pohyby alebo sa ho snažiť odplašiť. Keď už sa však stane, že diviak zaútočí, najlepšie je si ľahnúť na zem tvárou nadol a chrániť si hlavu a krk. Keď diviak pochopí, že preňho nepredstavujete žiadnu hrozbu sám odíde. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu