FOTO: Camp Žilina poskytol pomoc v hodnote 2 miliónov eur pre rodiny z Ukrajiny


FOTO: Camp Žilina poskytol pomoc v hodnote 2 miliónov eur pre rodiny z Ukrajiny
Galéria: 27 fotiek

Keď pred štyrmi mesiacmi prichádzali prvé rodiny, študenti, starší, no najmä mamy s deťmi z Ukrajiny – v šoku s jednou taškou na Slovensko, Camp Žilina im poskytol nielen strechu nad hlavou, jedlo, ale aj pocit bezpečia a nádeje. Pôvodne dobrovoľnícka iniciatíva zamestnancov developerskej spoločnosti Reinoo, postupne rozširovala rozsah poskytovanej humanitárnej pomoci a v súčasnosti ponúka ľuďom, ktorí sa rozhodnú zostať v Žiline a okolí, aj jazykové kurzy slovenčiny, prevádzkuje detské denné centrum a v lete organizuje ukrajinsko-slovenské tábory pre deti.

Tieto aktivity realizuje kemp prostredníctvom občianskeho združenia Ukrainska spilka a to vďaka finančnej podpore jednotlivcov a firiem, materiálnej pomoci od ľudí a skupine dobrovoľníkov.

  • Celková hodnota podpory Camp Žilina sa vyšplhala k takmer 2 miliónom eur.
  • Len samotná výška finančného príspevku od darcov dosiahla hodnotu 486 000 eur.
  • Finančné vyčíslenie hodnoty dobrovoľníckej práce predstavuje 758 000 eur.
  • Hodnota nefinančných darov (okrem oblečenia) je 586 400 eur.
  • Súčasťou podpory je aj štátny príspevok vo výške 123 000 eur.
  • Cez Ukrainsku spilku prijali dobrovoľníci približne 200 000 kusov oblečenia a potrieb (evidencia od 14.3.2022).

Začínali sme s prvými 50 – 60 posteľami, neustále sme podľa potreby pridávali ďalšie a ďalšie, v súčasnosti ich máme cez 300. Dodnes využilo možnosť krátkodobého ubytovania približne 2050 ľudí a približne 1300 ľuďom sa nám podarilo nájsť dlhodobé ubytovanie v hosteloch, bytoch, horských chatách, internátoch a podobne,” opisuje príbeh kempu spoluzakladateľka Renáta Dubec a dodáva: „Od začiatku sme však vedeli, že situáciu ukrajinských rodín je potrebné riešiť z dlhodobej perspektívy. Podať im pomocnú ruku je jedna časť pomoci, no my im chceme umožniť, aby sa čo najrýchlejšie začlenili do spoločnosti a neboli odkázaní na našu pomoc alebo pomoc štátu.“

Znalosť jazyka je pre začlenenie sa detí do kolektívu nevyhnutná a pre dospelých znamená vyššie šance zamestnať sa. Preto už niekoľko týždňov prebiehajú kurzy slovenského jazyka zadarmo, ktoré aktuálne navštevuje 669 ľudí, pričom v budúcnosti sa počíta až s 2000 dospelými a deťmi.


„Za posledné štyri mesiace sme v kempe zažili všetky druhy emócií – od strachu, beznádeje, hnevu až po odvahu, empatiu, ochotu pomáhať a spolupatričnosť. Bez pomoci našich podporovateľov a dobrovoľníkov by sme nemohli vytvoriť pre ukrajinské rodiny podmienky na ich integráciu do spoločnosti, ktorú chápem ako alfa a omega. Ako spoločnosť musíme využiť príležitosť a potenciál, ktorí ľudia z Ukrajiny ponúkajú, pretože ak sa využije správne je pre Slovensko obohatením a rozvíja nás všetkých,“ hovorí podnikateľ a zakladateľ Camp Žilina, Milan Dubec.

Práve podporovateľom a dobrovoľníkom bol venovaný včerajší večer v Business Centre na Poštovej 1 v Žiline. Príjemný večer, ktorého sa zúčastnilo 250 hostí, bol najmä poďakovaním za ich podporu, čas a energiu, ktorú jednotlivci i firmy venujú pomoci ukrajinským rodinám.

Okrem samotného ocenenia, ktoré dostal každý z nich, porozprával Milan Dubec o najbližších plánoch a smerovaní pomoci najmä cez jazykové kurzy a detské letné tábory. Na večeri vystúpil aj Evanjelický cirkevný zbor a.v. v Žiline, ktorého spev podčiarkol emotívnu atmosféru celého večera.

Viac o aktivitách pomoci ukrajinským rodinám v Žiline sa dozviete na sociálnych sieťach Camp Žilina, Ukrainska Spilka a profile Milan Dubec.

Poznámka: Milan Dubec vlastní podiel v spoločnosti TnC IV, s. r. o., ktorá prevádzkuje spravodajský web Žilinak.sk




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu