SHMÚ vydal na najbližšie dni výstrahy pred vysokými teplotami. Tu je zopár tipov, ako ich zvládnuť


Foto: SHMÚ vydal na najbližšie dni výstrahy pred vysokými teplotami. Tu je zopár tipov, ako ich zvládnuť Foto: www.shmu.sk

Vlna horúčav je tu - Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na najbližšie dni výstrahy pred vysokými teplotami. Extrémne vysoké až tropické teploty prinášajú rad zdravotných rizík, môžu spôsobiť u ľudí dehydratáciu, úpal, prehriatie, kŕče či kolaps organizmu. 

Pri horúčavách sú ohrozené najmä deti, seniori, osoby s kardiovaskulárnymi ochoreniami, osoby s nadváhou, tehotné ženy, ťažko fyzicky pracujúci, ale aj ďalšie skupiny osôb. 

Najviac ohrozené sú regióny južného a východného Slovenska, kde platí pred vysokými teplotami výstraha I. a II. stupňa. V Žilinskom kraji podľa SHMÚ nebezpečné javy v dôsledku horúčav nehrozia. Vo všeobecnosti však platí, že v mestách bývajú teploty v lete vyššie ako v menších obciach s vyšším výskytom zelene. V Žiline sa môžete schladiť napríklad pod vodnou hmlou, ktorú mesto nainštalovalo na Námestí A. Hlinku. 

Úrad verejného zdravotníctva SR v týchto dňoch odporúča dodržiavať pitný režim počas celého dňa, pričom základom pitného režimu by mala byť najmä čistá voda. V horúčavách obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu i alkohol, ktoré iba podporia vylučovanie vody z organizmu.


Najprudšie slnko by podľa aktuálnych predpovedí SHMÚ malo byť od 14. do 17. hodiny. Pozor preto na zvýšenú fyzickú námahu a pobyt na slnku v týchto časoch. Pokiaľ je to možné, obmedzte pobyt vonku a nezdržiavajte sa na slnku. Fyzicky náročnú aktivitu v období horúčav je vždy lepšie plánovať na skoré ranné hodiny. 

Počas leta je potrebné chrániť sa v exteriéri vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a ochranným krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov.

Ak sa rozhodnete používať ventilátory či klimatizáciu, je potrebné ich umiestniť a nasmerovať mimo prítomných osôb. Prúd vzduchu dlhší čas nasmerovaný do tváre prispieva k zápalom očí, uší, dutín, k bolestiam zubov a ďalším zdravotným problémom. 

Pamätajte tiež na to, že pri prechode z chladného do horúceho prostredia môže prísť k tzv. teplotnému šoku, ktorý dokáže celkovo oslabiť organizmus. Klimatizáciu je preto vhodné nastaviť tak, aby rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako 5 stupňov Celzia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu