Žilinský samosprávny kraj skvalitňuje rokmi zanedbávanú sociálnu oblasť, pomoc dostalo už viac ako 46 rodín


Foto: Žilinský samosprávny kraj skvalitňuje rokmi zanedbávanú sociálnu oblasť, pomoc dostalo už viac ako 46 rodín Foto: ilustračné

Oblasť sociálnej starostlivosti patrí dlhodobo medzi priority Žilinského samosprávneho kraja. Krajská samospráva je zriaďovateľom 26 účelne zlúčených zariadení sociálnych služieb, v ktorých sa stará o viac ako 3500 klientov. V rámci stratégie Žilinský kraj 22+ sa podarilo v kraji uskutočniť množstvo pozitívnych zmien v sociálnej oblasti. 

Jedným z najdôležitejších krokov bolo zriadenie Nadácie Žilinského samosprávneho kraja a Rodinného centra pomoci. Prostredníctvom oboch subjektov samospráva poskytuje komplexnú pomoc jednotlivcom i celým rodinám, ktoré sa ocitli v nepriaznivej životnej situácii.

„Nadácia ŽSK od svojho vzniku pomohla spolu s partnermi už viac ako 46 rodinám sumou viac ako 23-tisíc eur,” uvádza ŽSK v príspevku na sociálnej sieti. 

Okrem finančnej podpory konkrétnym rodinám či jednotlivcom ŽSK nezabúda ani na ohrozené skupiny obyvateľov v zariadeniach sociálnych služieb. Zrekonštruované centrá poskytujú klientom väčší komfort, vybudovali sa nové lôžka a výťahy, vďaka ktorým sú priestory bezbariérové. 



„Záleží nám, aby aj tí najzraniteľnejší prežili svoj život v dôstojných podmienkach a v prostredí, ktoré bude s ohľadom na ich zdravotný stav a vek bezpečné a zároveň primerané,” dodáva predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. 

ŽSK preto od roku 2018 investoval do rekonštrukcií sociálnych zariadení v kraji niekoľko miliónov eur. V turčianskom regióne investícia predstavovala viac ako 1,4 milióna eur, na Kysuciach sa vyšplhala až do výšky 2,15 mil eur. 

Medzi najväčšie patrili rekonštrukcia ústredného kúrenia rozvodov tepla, strechy či kuchyne v CSS Horný Turiec v Turčianskych Tepliciach, ako aj stavebné úpravy v podobe zateplenia budov v DSS Méta v Martine. Na Kysuciach zrekonštruovali CSS Park Čadca a aktuálne sa pripravuje vytvorenie nového domova na polceste v Čadci. 

V rámci stratégie Žilinský kraj 22+ sa krajská samospráva snaží týmto spôsobom podať pomocnú ruku tým najzraniteľnejším a skvalitniť tak rokmi zanedbávanú sociálnu oblasť v Žilinskom kraji. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu