Ferratový deň predstavil Martinské hole ako letnú turistickú destináciu, HZS upozornila aj na ich riziká


Foto: Ferratový deň predstavil Martinské hole ako letnú turistickú destináciu, HZS upozornila aj na ich riziká Foto: www.turisticky.sk

Ferrata HZS v Martine patrí medzi vyhľadávané adrenalínové atrakcie. Jednu z prvých ferrát na Slovensku vybudovali v roku 2013 členovia Horskej záchrannej služby, Skialp klubu Kriváň a dobrovoľníci. Prechádza divokým kaňonom v okolí Pivovarského potoka v lokalite Martinské hole. Väčšina trasy vedie po istiacom fixnom lane so železnými stúpačkami, na trase sa nachádzajú aj dva lanové mostíky ponad potok, rebríky či kaskády. 

Členovia HZS si 15. júna 2022 prvýkrát pripravili Ferratový deň, ktorý mal spropagovať Martinské hole ako letnú turistickú destináciu.

„Nie sú len zimným lyžiarskym strediskom. Je tu čo robiť aj cez leto, ale ľudia to musia spoznať. Ferratu im chceme ukázať so sprievodcom a previesť ich chodníkom, aby o ňom mohli ďalej hovoriť. Verím, že ich výstupy pomôžu ďalším ľuďom, aby sa odvážili a spoznali túto lokalitu,” informoval zástupca organizátorov Matej Bórik.


HZS rovnako upozorňovala aj na riziká, ktoré sa s touto adrenalínovou atrakciou spájajú. Podľa nich ľudia pri nástupe na ferratu najviac podceňujú bezpečnosť, istenie a vlastné sily. 

Záchranári zasahujú na ferrate najmä na začiatku sezóny. Ľudia sú po zime nabudení, ale podceňujú veci. Keď je preplnená ferrata, vtedy idú pomalšie, nikam sa neponáhľajú a je to bezpečnejšie. Veľa ľudí chodí bez ferratových súborov, čo je dosť veľké riziko,” upozornil Branislav Černák z oblastného strediska HZS Veľká Fatra.

Doplnil, že ferrata HZS na Martinských holiach je okrem Slovenského raja jedinou, ktorá je celodennou túrou. Trasa je jednosmerná a dosahuje náročnosť C – stredne ťažká, preto nie je vhodná pre deti do desiatich rokov. Prístupná je z miestnej časti Martin-Stráne. Chodník je pre verejnosť prístupný v období od 1. júna do 15. septembra a od 1. novembra do 15. apríla.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu