V sobotu 18. júna zrealizovali horskí záchranári až desať výjazdov. Väčšinou išlo o vyčerpaných turistov


Foto: V sobotu 18. júna zrealizovali horskí záchranári až desať výjazdov. Väčšinou išlo o vyčerpaných turistov Foto: Facebook/Horská záchranná služba

S otvorením turistickej sezóny sa zvýšil aj počet záchranných akcií Horskej záchrannej služby (HZS). V priebehu soboty 18. júna 2022 realizovali horskí záchranári až desať výjazdov. Vo väčšine prípadov išlo najmä o vysilených turistov, ktorí precenili svoje schopnosti a pre únavu už neboli schopní ďalej samostatne pokračovať.

V podvečerných hodinách boli horskí záchranári z Malej Fatry požiadaní o pomoc pre 82-ročného turistu z Česka, ktorý pre vyčerpanie mal problém pri zostupe z doliny Obšívanky v Malej Fatre. Záchranári mu po príchode poskytli tekutiny a v ich sprievode zostúpil do Terchovej.

V tom istom čase v Západných Tatrách potreboval pomoc 27-ročný turista zo Slovenska, ktorý pri návrate z túry pod vrcholom Rákoň pociťoval silné kŕče a celkové vyčerpanie, pre ktoré nevládal ďalej pokračovať. Po príchode na miesto mu boli poskytnuté tekutiny a magnézium, následne bol transportovaný nosidlami na Ťatliakovu chatu a odtiaľ vozidlom HZS na Zverovku. Záchrannej akcie sa zúčastnili dvaja profesionálni a piati dobrovoľní záchranári HZS.


V dopoludňajších hodinách boli požiadaní o pomoc záchranári HZS na Skalke v Kremnických vrchoch, kde Ferratu Via Como nezvládol 50-ročný Slovák. Horskí záchranári ho po príchode pomocou lanovej techniky dostali dole na zem, a keďže bol bez zranení, ďalej už pokračoval samostatne.

Horskí záchranári z Malej Fatry boli požiadaní o pomoc pre Slováka, ktorý sa zle cítil a točila sa mu hlava. Záchranári mu po príchode podali intravenóznu liečbu a v ich sprievode za pomoci lanovej techniky zostúpil dole. 


Najvážnejší prípad sa týka muža, ktorý v dôsledku únavy na turistike v Snilovskom Sedle odpadol. Našťastie sa na mieste nachádzali príslušníci HaZZ, ktorí okamžite začali s jeho resuscitáciou. Resuscitácia na mieste bola úspešná a turista bol následne letecky transportovaný do nemocnice.


Okrem prípadov vyčerpania pomohli príslušníci HZS rovnako aj 45-ročnej turistke, ktorá si počas zostupu na turistickom chodníku nad Rainerovou chatou si pošmyknutím spôsobila úraz dolnej končatiny či 29-ročný cyklista, ktorý spadol po ceste dole zo Sliezskeho domu a pádom si privodil zlomeninu kľúčnej kosti. Pomoc horských záchranárov potrebovala tiež aj poľská turistka so srdcovými ťažkosťami. 

Turistické pohybové aktivity majú veľa zdravotných benefitov, no prinášajú so sebou aj určité riziká, ktoré by sme nemali podceňovať. Horskí záchranári preto odporúčajú pri plánovaní túry nepreceňovať svoje schopnosti a dĺžku či náročnosť trasy prispôsobiť svojmu zdraviu a kondícii.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu