Marián zo skupiny organizátorov žilinského SWAP-u: Dávame textilu druhú šancu, chránime životné prostredie


Foto: Marián zo skupiny organizátorov žilinského SWAP-u: Dávame textilu druhú šancu, chránime životné prostredie

Šatník vám praská vo švíkoch, no vy si napriek tomu kúpite ďalší kúsok oblečenia, pretože ho jednoducho musíte mať? Snažíte sa držať krok s módou, alebo len máte radi pravidelnú zmenu šatníka? Záleží vám na životnom prostredí a chcete pomôcť s jeho ochranou? Alebo by vám práve teraz pomohlo pár kúskov oblečenia takmer zadarmo?

Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali áno, príďte na pravidelný žilinský SWAP, kde sa stretnete s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi. Chcete vedieť, aká akcia sa za týmto názvom ukrýva, kto ju do Žiliny priniesol a akým spôsobom prispieva k ochrane životného prostredia? Na tieto a mnoho ďalších otázok nám odpovedal Marián Žucha, jeden z organizátorov žilinských SWAP-ov.

Čo je to SWAP a ako táto iniciatíva vznikla?

SWAP je celosvetová iniciatíva, ktorá v iných veľkomestách a mestách funguje už dlhšie. Nejde o nakupovanie nových vecí, ale naopak. Ľudia si prídu oživiť svoj šatník oblečením, ktoré majú, no z istého dôvodu nenosia. Osobne sa mi na tom páči ekologický prvok, že sa nekupuje nové, ale už také oblečenie, ktoré tu je a máme v šatníkoch. Do Žiliny prišla táto myšlienka tak, že kamarát Majo Lemo, celým menom Marián Lemeš, prevádzkoval aj s kamarátom nočný klub, no postupne chceli začať viac pomáhať ľuďom, žiť taktiež priateľskejšie k našej planéte a preorientovali sa na ekologickú stránku života. Majo sa o SWAP-och dozvedel na jednej konferencii v Prahe. Preto keď sa vrátil do Žiliny, oslovil mňa a zopár ďalších šikovných ľudí z rôznych pracovných oblastí. SWAP v Žiline vznikol v roku 2018. Prvú akciu sme organizovali 16. júna toho roku na Stanici Záriečie. Do Žiliny sme priniesli myšlienku Swap eventu keď v Bratislave už fungovala jedna skupina organizátorov. My sme sa túto iniciatívu snažili posúvať ďalej, dokonca nás oslovovali a mali sme v pláne pomáhať rozbiehať SWAP v Čadci, ale nakoniec sa to kvôli Covidu neuskutočnilo.

Galéria: 20 fotiek

Kto sa podieľa na organizovaní žilinských SWAP-ov?

Najprv sme to organizovali ako užšia skupinka ľudí bez dobrovoľníkov. Potom sme zistili, že sa to len sotva dá zvládať. Prichádzalo veľa šatstva, bolo to treba triediť, vešať a robiť mnoho ďalších vecí, takže sme začali hľadať dobrovoľníkov. Teraz ich máme asi 30. Sú to prevažne mladí ľudia, väčšinou študenti, a berieme ich najmä od spoluorganizátorky Kristy Fatrsíkovej, ktorá organizuje aj svoje podujatia a pohybuje sa práve v komunite študentov. Spojili sme ľudí, ktorých poznáme navzájom, ale gro dobrovoľníkov k nám priniesla určite Kristy. 

Ako často bývajú SWAP-y a ako to na nich vyzerá?

SWAP-y sa snažíme robiť raz štvrťročne, podľa obdobia, čiže jarný, letný, jesenný a zimný. Keď prišiel Covid, tak sa uskutočnil sotva len letný, keď boli voľnejšie opatrenia a oblečenie sa dalo pripraviť vo vonkajších priestoroch. Ľudia sa o SWAP-e dozvedajú väčšinou prostredníctvom sociálnych sietí. Zvyčajne začíname akciu o cca 12:00 hod. a končíme okolo 18:00 hod. Po príchode ľudia dostanú pečiatku, ktorá slúži na to, aby sa mohli na akciu vrátiť niekoľkokrát. Treba si uvedomiť, že to oblečenie sa stále obmieňa, takže tam zakaždým budú iné kúsky. Po niekoľkých SWAP-och sme zistili, že je dobré mať označené, ktoré oblečenie je dámske, ktoré pánske a detské, aby sa ľudia vedeli lepšie zorientovať. A ešte sme pomedzi šatstvo pridali ceduľky, ktoré majú slúžiť na to, aby edukovali a ľudia sa mohli zamyslieť nad spôsobmi výroby textilu a nad tým, že je to druhý najviac znečisťujúci priemysel po ropnom. Je tam napríklad tabuľka, ktorá hovorí, že pri výrobe jedných riflí sa spotrebuje až 8-tisíc litrov vody, hlavne pri farbení. 

Kedy sa najviac oplatí prísť?

Čo sme ako organizátori postrehli, tak najlepší výber je na začiatku, ale oplatí sa prísť aj priebežne, niekde v strede podujatia. Na konci akcie tam už neostáva tak veľa oblečenia, ale veľakrát tam ostávajú pekné kúsky. Výber je však menší. Odporúčame prísť aspoň dvakrát alebo zostať dlhšie, vtedy sa to pekne obmení.

Galéria: 20 fotiek

Čo všetko sa môže SWAP-ovať a čo má najväčšiu úspešnosť?

Na našom SWAP-e vymieňame najmä klasické oblečenie, čiže tričká, nohavice, šaty a podobne. SWAP-ujeme ale aj doplnky, topánky či kabelky, mali sme dokonca aj hračky. V roku 2019 sme zapojili knihy, pár krát boli k dispozícií aj platne a CD-čká. Problémy sú s tým, keď nám ostane veľa takýchto vecí. Napríklad hračky od nás nechceli ani detské domovy, ani nemocnice, mali sme veľký problém sa toho nejak prijateľne zbaviť. Najviac si ľudia rozoberú hlavne ženské oblečenie, topy, šaty a tričká, najmä tie letné. Na prvom SWAP-e sme zistili, že ľudia si potrebujú veci aj odskúšať, tak sme na ďalších zriadili paraván alebo šatňu. Máme aj zrkadlá, aby sa mohli vidieť. Napriek tomu si najmenej ľudí berie nohavice, pretože nie každému sa to chce skúšať, čo je asi pochopiteľné.


Koľko oblečenia môžu ľudia doniesť a koľko odniesť?

Ľudia by mali doniesť desať kúskov čistého opratého oblečenia. Nejde o oblečenie, ktoré je špinavé, dotrhané alebo zlé, také práve nechceme. Aj keď nám veľa ľudí takýto nepoužiteľný textil prináša. Na desať kusov sme to ohraničili posledné SWAP-y, pretože pri veľkej kvantite oblečenie strácalo kvalitu a ostávalo nám ho obrovské množstvo. Chceme preto, aby ľudia nosili len také šatstvo, ktoré je pekné, čisté a zachovalé, môže byť aj nové, pokiaľ niekto netrafil veľkosť.  Ide o to, aby priniesli také oblečenie, ktoré by dali aj svojim najbližším. 

Odniesť si môže každý toľko oblečenia, koľko chce, nie je to nijak limitované. Množstvo odneseného šatstva je rôzne. Väčšinou máme na SWAP-e váhu, pomocou ktorej robíme štatistiky toho, koľko si ľudia odnášajú, koľko priniesli a podobne. Niektorí si odnesú kilo, niektorí 5 a niektorí aj 10 kíl, to môže byť plný kufor. Samozrejme je rozdiel vo váhe oblečenia na zimných SWAP-och, kedy je tam veľa búnd. V priemere si ľudia berú 5 až 10 kúskov oblečenia. Samozrejme sú aj takí, ktorí len donesú, alebo si vezmú jeden-dva kúsky, a potom sú ľudia, ktorí si odnesú aj 20 kusov.

Koľko vám po akciách ostáva oblečenia a čo s ním robíte?

Stále nám ostáva pomerne dosť nepoužiteľného textilu. Ten posielame do firmy SK-Tex v Senici, ktorá sa zaoberá recykláciou textilu a robí z neho výplne do gaučov a autosedačiek. Čiže tieto veci dostávajú ešte aj akúsi tretiu šancu. Ostávajú aj dobré veci a tie dávame ďalej charitám a detským domovom. Teraz nám napríklad ostali tri vrecia pre diecéznu charitu. Pravidelne po SWAP-och príde aj pán zo Sliača, ktorý veci odnáša miestnej charite a do detského domova. Im sme tentokrát odovzdali až desať vriec. Teraz majú v Sliači aj Ukrajincov, ten textil sa im preto naozaj zišiel, hlavne pre ženy a deti. Pomáhame aj nadácii Ľudia Ľuďom - Marcelka Vorošová si prišla vybrať oblečenie v určitých veľkostiach, ktoré pôjdu konkrétnym ľuďom alebo rodinám v núdzi. Teraz sa snažíme nadväzovať kontakty s ďalšími ľuďmi, ktorí dokážu nepoužiteľný textil pretvoriť tak, aby dostal ďalšiu šancu. Populárny je upcycling. Máme napríklad jednu slečnu, ktorá vyrába z takéhoto oblečenia hračky.

Galéria: 20 fotiek

Doniesol niekto na SWAP niečo kuriózne?

Keď sme dali možnosť priniesť hračky, viem, že niekto doniesol bicykel aj kočík. Asi najkurióznejšie bolo, keď nám niekto doniesol hrazdu na posilňovanie, a iný človek si ju naozaj aj zobral. Vtedy to bol dokonca SWAP určený len na výmenu oblečenia, no aj tak si hrazda našla nového majiteľa.

Stretávate sa počas akcií aj s problémami?

Nejaké incidenty boli, našťastie nič vážne. Niekoľkokrát sa stalo, že dve ženy zobrali jeden vešiak a naťahovali sa oň, ale väčšinou sa ľudia vedia dohodnúť. Skôr sa stáva, že dobrovoľníkom trhajú tie veci z rúk skôr, než ich stihnú zavesiť na stojany.

Zapájate do SWAP-ov aj ďalšie ekologické prvky?

Snažíme sa. Okrem kovových stojanov máme aj stojany vyrobené z bambusového dreva, pretože chceme ísť práve prírodnou cestou. Vyrábali sme aj bannery z jutoviny, na ktorých sú označenia SWAP a tiež našich partnerov. Na predošlých SWAP-och sme zo starých záclon urobili vrecká, do ktorých sme ľuďom pri odchode balili oblečenie. Tie môžu znovu využiť na ovocie, zeleninu, alebo na pranie drobných vecí v práčke. Chceli sme čo najviac obmedziť využívanie plastov, tak sme ľudí poprosili, aby na ďalšiu akciu doniesli obliečky, ktorými sme nahradili plastové vrecia. Do nich sme potom dali textil, ktorý zostal po SWAP-e. Keďže sa nám obliečky už minuli, znovu uverejníme výzvu, aby nám ich ľudia doniesli a my ich takto zrecyklujeme.

Galéria: 20 fotiek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu