Kurzy slovenského jazyka pre Ukrajincov vedú študentky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity


Foto: Kurzy slovenského jazyka pre Ukrajincov vedú študentky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity Foto: www.ku.sk

Na Katolíckej univerzite v Ružomberku študuje vyše 250 zahraničných študentov, pričom najväčšiu časť z nich tvoria práve študenti z Ukrajiny. Rovnako ako iným inštitúciám, ani Katolíckej univerzite nie je ľahostajný osud Ukrajincov, ktorí na Slovensko pricestovali po vypuknutí vojnového konfliktu v ich krajine. 

Keďže vstupnou bránou do novej spoločnosti je osvojenie si jazyka, Filozofická fakulta Katolíckej univerzity (FF KU) v Ružomberku organizuje kurzy slovenského jazyka pre Ukrajincov, ktorí sa dočasne usadili v meste.

Cieľom je umožniť im čo najľahšiu adaptáciu do slovenskej spoločnosti. „Našou snahou bolo do aktívnej pomoci zapojiť aj študentov. Zverejnili sme výzvu, na ktorú viacerí kladne zareagovali a od apríla sme mohli spustiť kurz slovenského jazyka, ktorý vedú práve študentky filozofickej fakulty Iveta Fiľová a Barbora Mrišková,“ vysvetľuje prodekan pre zahraničné vzťahy a rozvoj FF KU Eugen Zeleňák.


V kurze sú účastníci rozdelení do dvoch skupín po 14 ľudí, čo umožňuje individuálny prístup lektoriek. Študentky ich učia slovenský jazyk od základov, s Ukrajincami už prešli abecedu, naučili ich správnu výslovnosť hlások či základné pozdravy, frázy a predstavenie sa.

Aktuálne sa už zameriavajú na zložitejšie gramatické pravidlá, slovné druhy a ohýbanie slov. „Rozdielnosť našich jazykov niekedy viedla aj k humorným situáciám. Ukrajinskí študenti sú pracovití a učia sa veľmi rýchlo,” zhodnotila jedna z lektoriek slovenského jazyka Barbora Mrišková.

Ukrajinskí odídenci kurz ukončia v júni záverečným testom, ktorý im pomôže určiť stupeň ich jazykových znalostí slovenčiny. Univerzita im zároveň udelí aj certifikát o absolvovaní kurzu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu