Horský záchranár, ktorý sa na Donovaloch stretol s medvedicou a mláďatami, utrpel zranenie pri úteku


Foto: Horský záchranár, ktorý sa na Donovaloch stretol s medvedicou a mláďatami, utrpel zranenie pri úteku

V stredu 15. júna zažil horský záchranár vo Veľkej Fatre nepríjemný incident. Počas návratu po turistickom chodníku z Novej hole, kde bol vziať zo stanice potrebný materiál a opraviť veterný rukáv na určenie smeru vetra na meteostanici, narazil na medvedicu s dvomi mláďatami.

V snahe odvrátiť možný útok sa mu inštinktívne podarilo vyškriabať na strom, odkiaľ si privolal pomoc. Okamžite za ním odišli dvaja kolegovia z Donovalov aj so služobným psom. Záchranári po príchode poskytli svojmu zranenému kolegovi pomoc.

Muž síce utrpel zranenia, no tieto neboli spôsobené útokom medvedice. Tržnú ranu na hlave utrpel záchranár počas toho, ako sa snažil z miesta rýchlo utiecť.


„Záchranár počas úteku pred medveďom utrpel tržnú ranu na hlave a bol transportovaný do nemocnice v Banskej Bystrici na nevyhnutné ošetrenie,“ spresnila Horská záchranná služba na sociálnej sieti.

Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) ihneď po udalosti prešetroval incident vo Veľkej Fatre. Záchranár vyrušil medvedicu v lesnom teréne, prirodzenom biotope medveďa hnedého.

„Priebeh incidentu nemožno považovať za útok, ktorého dôsledkom bola doškriabaná tvár záchranára. Stret s našou najväčšou šelmou je pre človeka nebezpečný a nie je cieľom situáciu zľahčovať. Napriek tomu upozorňujeme na zámerné skresľovanie informácií a nepodložené šírenia paniky v spoločnosti,“ spresňuje ŠOP SR vo svojom stanovisku.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu