V Múzeu kysuckej dediny sa rozhoria jánske ohne a ožijú starodávne zvyky


Foto: V Múzeu kysuckej dediny sa rozhoria jánske ohne a ožijú starodávne zvyky Foto: Kysucké múzeum v Čadci

V minulosti sa tradovalo, že na Jána majú všetky živly - zem, voda i oheň najväčšiu moc. Preto sa zvykli páliť jánske ohne, okolo ktorých mládež, ženy aj muži na svätého Jána tancovali a spievali. 

„Jánske ohne sa pálili v podvečer 24 .júna. Pastieri už dlho predtým zbierali raždie na jednu hromadu. V deň, keď sa mala páliť svätojánska vojana, mládenci a pastieri postavili zo žrdí kostru, ktorú vyplnili nazbieraným raždím a väčšími kusmi dreva. Keď sa zotmilo zapálili najskôr zvolávacie ohníky, na ktoré dievky čakali ako na signál, aby išli ku vojane spievať a prekárať sa,” uvádzajú členovia FS Staškovanka zo Staškova.

Janské ohne sa budú tento rok páliť aj v Kysuckom múzeu, a to 25. júna 2022 na svätojánsku noc v múzeu Kysuckej dediny vo Vychylovke. V minulosti mládenci a pastieri preskakovali ohníky a dievky spievali ľubozvučné piesne. Rovnako bude aj tohtoročné zapálenie vojany sprevádzané folklórnym vystúpením, spevom a tancom v podaní FS Vrabčiar. 


Pre návštevníkov budú počas sobotného večera pripravené večerné jazdy vlakom i krojovaný sprievod k vojane.

So svätojánskou nocou sú spájané aj iné tradície a zvyky. Keď oheň dohorel, mládenci a dievčatá sa rozišli. Popol z ohňa chudobnejší pozbierali a rozsypali po roli ako hnojivo. Dievčatá utekali bosé po rose, aby mali zdravé nohy, cestou domov nazbierali kvety a navili si venčeky, ktoré pred východom slnka hádzali na jabloň. Ktorej sa na prvýkrát zachytil na konári, tá sa do roka vydala. Ktorej sa neprichytil, ostala slobodná.

Program:

  • 17:00, 18:00, 19:00,  20:00 - Večerné jazdy vlakom 
  • 20:00 - Spievajúca a hrajúca železnica
  • 20:30 - Sprievod k vojane   
  • 20:40 - Folklórne vystúpenie FS Vrabčiar
  • 21:00 - Zapálenie vojany
  • 22:00 - Záver podujatia

Miesto: Múzeum Kysuckej dediny, Vychylovka
Dátum: 25.06.2022 - 17:00    22:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu