V Martine postavia dva nové parkovacie domy, ich návrhy sú vystavené v obchodnom centre Tulip


Foto: V Martine postavia dva nové parkovacie domy, ich návrhy sú vystavené v obchodnom centre Tulip Foto: www.martin.sk

Od stredy 15. júna 2022 sú v novej časti obchodného centra Tulip v Martine vystavené súťažné návrhy kombinovanej urbanisticko-architektonickej súťaže “Parkovacie domy v Martine”. 

Cieľom súťaže návrhov bolo vyriešenie problémov s parkovaním osobných motorových vozidiel obyvateľov obytných zón s veľkou hustotou zástavby. Súťažné návrhy mali obsahovať komplexné riešenie návrhu parkovacieho domu v mestskej časti Záturčie na existujúcom sídlisku HBV, a v mestskej časti Košúty na sídlisku Košúty II.


„Táto požiadavka vyplýva z potreby mesta vytvoriť pre obyvateľov uvedených obytných zón zodpovedajúce podmienky pre parkovanie bez nárokov na ďalšie zábery plôch pre parkovanie predovšetkým na úkor verejných plôch a zelene a nebudú sa na tento účel devalvovať priestory bývania,” uvádza vyhlasovateľ súťaže.

Parkovacie domy na oboch sídliskách by mali byť navrhnuté na spoločnom stavebno-konštrukčnom princípe. V obytnej zóne Záturčie je potrebné zabezpečiť parkovanie pre 400 osobných vozidiel, pričom predpokladaná hodnota zákazky je 200-tisíc eur. V Košútoch bude postavený o niečo menší, 300-miestny parkovací dom, ktorého náklady na realizáciu vyhlasovateľ odhadol na 153-tísíc eur. 

Verejná anonymná kombinovaná urbanisticko-architektonická súťaž návrhov bola vyhlásená 12. novembra 2021. Do súťaže sa zapojilo 12 autorských kolektívov, z pomedzi ktorých bol najvhodnejší návrh ocenený vyhlasovateľom súťaže sumou 15-tisíc eur. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu