Kysucké múzeum pripravilo prednášku o bylinkách, ktoré sa od dávna používali pri liečení rôznych chorôb


Foto: Kysucké múzeum pripravilo prednášku o bylinkách, ktoré sa od dávna používali pri liečení rôznych chorôb Foto: ilustračné

Liečivé rastlíny boli v minulosti často využívané pri liečení rôznych chorôb. Podľa poverových predstáv sa s prechodovým obdobím letného slnovratu verilo, že kvitnúce rastliny pred východom slnka hovoria ľudskou rečou a povedia, akú chorobu liečia.

Toto obdobie bolo charakteristické zberom svätojánskych bylín, a preto si Kysucké múzeum pripravilo na nedeľu 26. júna podujatie zamerané na históriu ich zberu, účinky, ale aj problematiku chránených liečivých rastlín.  Podujatie s názvom “Bylinkári a bylinkárky v skanzene” sa uskutoční v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke.

„Poznatky o liečivých rastlinách sa odovzdávali ústne i v receptároch, obsahujúcich aj poznatky ľudového liečiteľstva. Podujatie Bylinkári a bylinkárky v skanzene je určená pre všetkých, ktorí radi zbierajú bylinky a nevedia, ako ich čo najlepšie zužitkovať,” uvádza hovorkyňa Kysuckého múzea Miroslava Jančulová. 

Všetkým zúčastneným počas celého dňa pozvaní bylinkári radi pomôžu dobrou radou pri poznávaní a určovaní liečivých bylín. Rastlinky majú totiž bohaté využitie nie len v ľudovom liečiteľstve, ale napríklad i pri príprave jedál. 


Program:

10:00 – 16:00  Prezentácia bylinkárov a bylinkáriek v múzeu 

                        Prezentácia remeselníkov

13:15               Odborná prednáška o bylinkách 


Miesto: -
Dátum: 26.06.2022 - 10:00    16:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu