V Múzeu kysuckej dediny uvedú striebornú zberateľskú euromincu v hodnote 20 eur


Foto: V Múzeu kysuckej dediny uvedú striebornú zberateľskú euromincu v hodnote 20 eur Foto: Kysucké múzeum v Čadci

Zberatelia mincí si budú môcť svoju zbierku už čoskoro rozšíriť o nový originálny kúsok. Kysucké múzeum v spolupráci s Národnou bankou Slovenska a Mincovňou Kremnica uvedú 22. júna 2022 o 13:00 v Múzeu kysuckej dediny zberateľskú euromincu Chránená krajinná oblasť Kysuce.

Minca, ktorá zobrazuje kysucké tradície či prírodu má nominálnu hodnotu 20 eur, jej uvedenie bude zároveň aj prvým dňom predaja. 

Národná banka Slovenska vyhlásila v apríli minulého roka verejnú súťaž na výtvarný návrh striebornej zberateľskej euromince s tematikou Chránená krajinná oblasť Kysuce. Do súťaže bolo predložených 6 výtvarných návrhov od šiestich autorov. Prvú cenu a realizáciu výtvarného návrhu získal Karol Ličko.


Na prednej strane mince autor zobrazuje charakteristické príklady fauny a flóry vyskytujúce sa v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce. Do hornej časti mincového poľa umiestnil dominantne vydru riečnu. Pod ňou vľavo sú kvety rosičky okrúhlolistej, ktorá sa vyskytuje na kysuckých rašeliniskách. V pravej dolnej časti je naznačený čistý vodný tok Kysúc a mlok hrebenatý.

Na reverze zachytil autor návrhu ľudovú architektúru. Na minci sú zobrazené zrubové stavby s charakteristickou šindľovou krytinou. V medzere medzi ľudovými stavbami sú na prvej z nich opreté sane tzv. krňačky. V hornej časti mincového poľa vidíme siluetu kysuckých vrchov a za nimi pohľad na vzdialenejší Rozsutec so Stohom.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu