Kostol svätého Petra z Alkantary v Okoličnom sprístupnia po 13-ročnej rekonštrukcii verejnosti


Foto: Kostol svätého Petra z Alkantary v Okoličnom sprístupnia po 13-ročnej rekonštrukcii verejnosti Foto: ilustračné

V rámci turistických prehliadok v Liptovskom Mikuláši môžu návštevníci Liptova spoznať množstvo sakrálnych pamiatok. Najnovšie sa ich zoznam rozšíril o kostol svätého Petra z Alkantary.

Najväčší gotický kostol na Liptove sa nachádza v časti Okoličné a aktuálne je po rozsiahlej rekonštrukcii. Spolu s ním je možné navštíviť aj Múzeum Ladislava Mattyasovszkého, ktoré sa nachádza v jeho bezprostrednej blízkosti. 

Kostol sv. Petra z Alkantary desaťročia ukrýval maľby svätcov z 15. storočia, ktoré podľa odborníkov vznikli približne v čase, kedy bol kostol aj postavený.  Objavili ich v roku 2018. V kostole sa nachádza i františkánska krypta z 18. storočia, ktorú odhalili o dva roky skôr. 

„Objavili ich postupne v rámci archeologických výskumov, ktoré v kostole realizovali počas 13-ročnej rekonštrukcie. Neskorogotické fresky v hviezdicovej stropnej klenbe boli prekryté vrstvou omietky pri opravách kostola v minulom storočí,” priblížila hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. 


Podľa správcu farnosti v Okoličnom Jozefa Tomagu je kostol v súčasnosti zreštaurovaný do pôvodnej stredovekej podoby. Františkánsky kláštor v Okoličnom je domovom múzea pomenovaného po biskupovi Ladislavovi Mattyasovszkom.

Pri návšteve kostola môžu záujemcovia spoznať aj expozíciu zameranú na sakrálne umenie. Možno tu nájsť i plastiky od Majstra Pavla z Levoče či liturgické predmety z obdobia baroka.

„Všetky chrámy sprístupnené na turistické prehliadky - kostol svätého Petra z Alkantary, kostol svätého Mikuláša, evanjelický kostol na Tranovského ulici či synagógu, spozná verejnosť prostredníctvom audiosprievodcu v slovenskom, anglickom a poľskom jazyku. Spustia si ho priamo z mestskej webovej stránky,” doplnila riaditeľka informačného centra v Liptovskom Mikuláši Jana Piatková.

Komu však táto forma prezentácie nevyhovuje sa môže o dejinách chrámov či rôznych osobností niečo dozvedieť prostredníctvom informačných panelov. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu