FOTO: Cyklobus Žilinskej župy vás dovezie aj do Gaderskej doliny. Navštívte Čertovu bránu či Blatnický hrad


FOTO: Cyklobus Žilinskej župy vás dovezie aj do Gaderskej doliny. Navštívte Čertovu bránu či Blatnický hrad
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Žilinská župa ponúka cyklistom aj toto leto možnosť spoznať krásy svojho kraja nielen v blízkosti vlastných domovov. Cyklobusy Žilinského samosprávneho kraja vás odvezú aj na miesta, kam sa bežne na dvoch kolesách nedostanete.

Tento víkend priniesla župa v príspevku na sociálnej sieti tip na cyklovýlet cez Gaderskú a Dedošovú dolinu v Turci. Jeden zo špeciálnych autobusov vás dovezie až do obce Blatnica, kde sa nachádza vstupná brána do Gaderskej doliny. Tou vedie asfaltová cyklotrasa dlhá takmer 16 kilometrov, na ktorej prekonáte prevýšenie 421 metrov.

„Po prechode tamojšou bránou sa vám po prvých kilometroch naskytne možnosť odbočiť na Blatnický hrad z 13. storočia. Výstup je nenáročný a trvá pár minút. Popri Gaderskom potoku môžete uzrieť vodné mlynčeky - Mlynčekovo. Ide o odpočívadlo s mlynčekmi, ktoré je cez drevené korýtka poháňané vodou z blízkej studne,“ vyzdvihuje krásy tohto výletu Žilinský samosprávny kraj.

Cyklotrasa sa následne napojí na Dedošovú dolinu. Pri jej začiatku sa nachádza aj skalný portál nazvaný Čertova brána, ktorý vás dovedie na miesta s tými najkrajšími výhľadmi. Trasa ďalej pokračuje cez Drobkov až na Veterné. Napriek prevýšeniu je tento výlet na bicykloch podľa župy nenáročný a vhodný aj pre rodiny s deťmi.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu