Na Kysuciach sa bude konať 14. ročník celoslovenskej súťaže v kosení trávy


Foto: Na Kysuciach sa bude konať 14. ročník celoslovenskej súťaže v kosení trávy Foto: Kysucké múzeum v Čadci

V minulosti letné dni napĺňalo množstvo prác pre zabezpečenie obživy na nadchádzajúcu zimu. V júni, keď bola tráva na lúkach už vysoká a plná lúčnych kvetov sa začínalo kosiť. 

Kysucké múzeum pripravilo 14. ročník celoslovenskej súťaže v kosení trávy pod názvom „Na kysuckých lúkach“, ktorá sa bude konať 19. júna 2022 v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke.

„Ručné kosenie je zaujímavým spojením kultúry, tradície a športu. Skúsiť si ho môžu nadšenci pre tradíciu, kultúru, priaznivci folku a etna, ale aj ľudia, ktorí majú záujem vyskúšať niečo nové a zaujímavé,” uvádza hovorkyňa Kysuckého múzea Miroslava Jančulová.


Súťaž „Na kysuckých lúkach“ bude zároveň aj prehliadkou krojov z celého Slovenska. Pre návštevníkov budú  pripravené ukážky brúsenia a kutia kosy, kosenia kosákmi a hrabania.

Podujatie bude sprevádzané hudobným prohģramom, o ktorý sa postarajú domáci folkloristi z Novej Bystrice, ŽSS Dolinka. Hosťovať bude ĽH Starejší, ktorá sa predstaví s mužským variantom trávnic v podobe koseckých piesní.

Registrácia súťažiacich bude prebiehať v deň podujatia od 9:30 do až do samotného začiatku súťaže o 10:30. Kosci budú mať štyri hodiny súťažného času a následne o 14:30 budú výsledky vyhlásené na pódiu pri Krčme z Korne.

Miesto: Kysucké múzeum
Dátum: 19.06.2022 - 09:30    17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu