V Žiline diskutovali o nedostatku sestier v nemocniciach, zdravotníkov čakajú zmeny a pravdepodobne aj vyššie platy


Foto: V Žiline diskutovali o nedostatku sestier v nemocniciach, zdravotníkov čakajú zmeny a pravdepodobne aj vyššie platy Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Ministerstvo zdravotníctva intenzívne pracuje na Národnej stratégii riadenia a stabilizácie ľudských zdrojov v zdravotníctve. Dokument, ktorého súčasťou by mali byť praktické návrhy zmien v kompetenciách jednotlivých zdravotníckych profesií vypracuje ústredný orgán štátnej správy na základe reálnych požiadaviek vyplývajúcich z praxe. 

Práve preto v utorok 7. júna navštívila Fakultnú nemocnicu s poliklinikou v Žiline štátna tajomníčka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Lenka Dunajová Družkovská spolu s riaditeľom odboru štandardných klinických postupov rezortu zdravotníctva Petrom Čvapekom.

Osobne sa stretli so zamestnancami niektorých oddelení a s vedením krajskej fakultnej nemocnice rokovali o problematike nedostatku sestier na Slovensku i návrhoch konkrétnych riešení.

Vo FNsP Žilina pracuje aktuálne 811 sestier, pôrodných asistentiek a praktických sestier. Po ukončení aktuálneho školského roka nastúpi na oddelenia ďalších 17 nových zdravotníkov s vysokoškolským vzdelaním. Situácia ohľadom personálnych kapacít vo fakultnej nemocnici je momentálne stabilizovaná, nová stratégia riadenia ľudských zdrojov je však stále potrebná. 

„Aj v našej nemocnici intenzívnejšie cítime únavu, frustráciu a vyčerpanie personálu, no napriek tomu vidíme ochotu a nasadenie ľudí, ktorí chcú stále pomáhať, ale potrebujú lepšie podmienky a ocenenie ich práce. Rozšírili sme preto napríklad benefit dochádzkového bonusu, zapracovali nový systém osobných odmien za mimoriadne služby, prácu na Jednotkách intenzívnej starostlivosti a komunikujeme o nasledujúcich krokoch, ktoré dokážeme zmeniť na našej úrovni kompetencií a zdrojov,“ priblížil riaditeľ žilinskej nemocnice Eduard Dorčík.


V nemocnici pokračujú tiež v rekonštrukciách oddelení, oddychových zón či v modernizácii vybavenia. Podľa Eduarda Dorčíka však ide len o čiastkové riešenia, ktoré je nevyhnutné doplniť strategickými úpravami v oblasti legislatívy, personálnych normatívov a finančného ohodnotenia z úrovne štátu.

Štátna tajomníčka Lenka Dunajová Družkovská sa s týmto účelom zúčastnila pracovných stretnutí nemocníc a zamestnancov v Trnave, Nitre, Poprade i Žiline. Cieľom týchto návštev je, aby stratégia vychádzala z reálnych potrieb a reflektovala aj regionálne rozdiely v jednotlivých nemocniciach.

„Veľmi dobre si uvedomujeme, že pri rokovaniach o dodatočnom dofinancovaní a zvyšovaní ohodnotenia zdravotníckych pracovníkov je našou úlohou nielen žiadať finančné prostriedky, ale zároveň vytvoriť návrhy systémových a udržateľných riešení. Zdravotníkom by mali priniesť lepšie ohodnotenie a zjednodušenie práce, vďaka čomu budú môcť tráviť viac času pri pacientovi a menej pri administratíve,“ doplnila štátna tajomníčka. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu