Pri starých baniach v Nízkych Tatrách objavili pamiatkari stopy po stredovekej kováčskej dielni


Foto: Pri starých baniach v Nízkych Tatrách objavili pamiatkari stopy po stredovekej kováčskej dielni Foto: Facebook/Krajský pamiatkový úrad Žilina

V Nízkych Tatrách boli objavené zachované kováčske kliešte a banské náradie z obdobia stredoveku alebo skorého novoveku. Túto dobrú správu zdieľal Krajský pamiatkový úrad Žilina v príspevku na sociálnej sieti.

V priebehu tohto týždňa sa Krajskému pamiatkovému úradu Žilina podarilo nájsť a zachrániť dva kusy historických kováčskych klieští. Náleziskom bolo okolie zaniknutých banských diel v Nízkych Tatrách. Po dôkladnejšom preskúmaní týchto miest bolo objavené aj zachované banské náradie.

„Dodatočný prieskum miesta nálezu priniesol niekoľko pekne zachovaných banských náradí, tzv. želiezok, ktoré v stredoveku a začiatku novoveku slúžili na dobýjanie drahých kovov. Želiezka sa veľmi rýchlo opotrebovali a lámali. Zrejme preto tam bol naporúdzi kováč, ktorý priebežne náradie opravoval,“ priblížil Krajský pamiatkový úrad Žilina.

Pamiatkari sa domnievajú, že predmety boli nájdené v blízkosti miesta, kde mal kováč postavenú svoju dočasnú dielňu. V tomto prístrešku, ktorý bol pravdepodobne umiestnený na staršej halde po vyrovnaní terénu, baníkom opravoval poškodené nástroje.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu