Osobnosťou Žilinského samoprávneho kraja 2021 sa stala riaditeľka Liptovského múzea Dr. Iveta Zuskinová


Foto: Osobnosťou Žilinského samoprávneho kraja 2021 sa stala riaditeľka Liptovského múzea Dr. Iveta Zuskinová Foto: www.liptovskyhradok.sk

Žilinský samosprávny kraj už niekoľko rokov oceňuje osobnosti Žilinského samosprávneho kraja za celoživotný prínos vo svojej profesii alebo za mimoriadne úspechy v športovej alebo tvorivej činnosti. 

Za rok 2021 získala toto ocenenie Dr. Iveta Zuskinová, emeritná riaditeľka Liptovského múzea. „Sme veľmi radi, že pani riaditeľka sa po nejakom čase vrátila k spolupráci s Liptovským múzeom, stala sa členkou našej Muzeálnej vedeckej rady a významnou konzultantkou pri príprave dramaturgie pripravovaných podujatí a odbornej činnosti múzea,” uvádza Liptovské múzeum na svojej stránke. 

Iveta Zuskjinová je známa ako etnologička, kultúrna historička, múzejníčka a organizátorka, ale aj ako poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Liptovskom Hrádku. Je tiež autorkou viacerých monografií o tradičnej kultúre Liptova, pričom sa zameriava sa na ovčiarstvo, remeslo a ľudovú výrobu, ľudové staviteľstvo, textilné techniky, ľudovú stravu a kultúrnu históriu obcí Liptova.

Medzi ocenenými osobnosťami Žilinského samosprávneho kraja sú aj ďalšie dve inšpiratívne ženy; lyžiarka Petra Vlhová si prevezme cenu za mimoriadne športové úspechy a reprezentáciu Žilinského kraja na Slovensku i v zahraničí a Milada Bohovicová za celoživotný prínos v sociálnej oblasti a rozvoj témy náhradného rodičovstva na Slovensku.

Slávnostné odovzdávanie cien sa uskutoční 18. júna 2022 o 18:00 v priestoroch divadelnej sály Národného domu v Martine. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu