V kysuckých vodách sa po rokoch opäť začína objavovať Rak riečny


Foto: V kysuckých vodách sa po rokoch opäť začína objavovať Rak riečny Foto: Facebook/Kysuce v obrazoch

Symbol čistoty sa vracia aj do kysuckých tokov. Upozornila na to v uplynulý víkend facebooková stránka Kysuce v obrazoch. Raka riečneho spozorovali v obci Raková, ktorá dostala podľa tohto malého vodného živočícha dokonca aj svoje pomenovanie.

Obec Raková leží zväčša v údolí rieky Kysuca, ktorá kedysi bývala aj vrátane jej početných prítokov plná rakov. V lete patrilo pozorovanie týchto malých vodných tvorov k obľúbeným hrám detí na vidieku, postupne sa však stretnutie Raka riečneho stalo veľkou vzácnosťou.

„U nás za domom tečie rieka Rakovka, ako deti sme chodievali hľadať raky a bolo ich veľa. Hovorí sa, že ak ich v rieke uvidíme, vieme, že voda je čistá,“ spomína obyvateľka obce.


Znečisťovanie prírody však odvtedy prudko znížilo ich populáciu. Problémom tiež môže byť nižšia hladina vody a jej zvýšená teplota. Rak riečny obľubuje predovšetkých horské a podhorské toky, kde nesvieti priame slnko. So stúpajúcou teplotou totiž klesá vo vode i množstvo kyslíka, ktorý je pre vodné organizmy životne dôležitý.

Za čistejšími vodami a tým pádom aj výskytu Raka riečneho môže byť napríklad aj vybudovanie kanalizácie na Kysuciach, ktorá sa začiatkom roka 2022 konečne dokončila. Už samotný mierny zápach splaškových vôd nám dal vytušiť, čo stálo za jedným zo zdrojov znečistenia vôd. V takomto prostredí by sa rak mohol vyskytovať len veľmi ťažko, keďže žije v čistých, tečúcich vodách a rybníkoch s kamenným dnom.

Raky narastajú do dĺžky 25 centimetrov a dožívajú sa približne pätnásť rokov. Malé jedince sa liahnu z vajíčok, ktoré samica nakladie v letných mesiacoch na prelome júna a júla. To môže znamenať, že čoskoro môžeme tohto vzácneho živočícha stretávať pri brehoch rieky Kysuca častejšie. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu