V kaštieli Radoľa vystavia takmer polmetrovú mušľu z Novej Guiney


Foto: V kaštieli Radoľa vystavia takmer polmetrovú mušľu z Novej Guiney Foto: Kysucké múzeum

K letu, moru a dovolenke neodmysliteľne patria aj mušle. Zbierame ich na plážach, lovíme pod vodou a za tie najkrajšie sme ochotní zaplatiť nemalé peniaze.

Kysucké múzeum pripravilo pre návštevníkov v priestoroch Kaštieľa Radoľa výstavu Záhadný svet mušlí, ktorá sa bude konať od 28. mája do 5. júla 2022. Na výstave budú môcť návštevníci obdivovať ulity a lastúry mäkkýšov tropických morí Indického oceánu a Tichého oceánu.

Autorom výstavy je súkromný zberateľ Milan Berešík z Veľkej Lehôtky pri Prievidzi, ktorý sa zberaniu mušlí venuje už viac než štvrťstoročie. Za ten čas nazbieral už niekoľko tisíc kusov a zhruba tisíc rôznych druhov mušlí. 

Najväčšia mušľa na výstave má až 45 cm a pochádza z Novej Guiney. „Slúžila ako hudobný nástroj, ale domorodci menšie mušle v minulosti používali aj ako platidlá, vyrábali si z nich náhrdelníky, prívesky či brošne,“ uvideol autor výstavy Milan Berešík.

V jeho zbierke môžeme nájsť rôzne exponáty, ktoré sú jedinečné svojou krásou, veľkosťou či jednovatosťou, napríklad ulita rodu Epithonium, ktorú kedysi za 15-tisíc toliarov kúpila aj Mária Terézia pre viedenské múzeum,  alebo mušľa druhu Conux textile. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu