Mesto Žilina eviduje pretrvávajúci problém s diviakmi na Hájiku, v pláne je osadenie betónových zábran na odpad


Foto: Mesto Žilina eviduje pretrvávajúci problém s diviakmi na Hájiku, v pláne je osadenie betónových zábran na odpad
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook

Problémy s diviakmi na najmladšom žilinskom sídlisku Hájik pokračujú. Obyvatelia mnohokrát okrem rozhádzaných odpadkov a neporiadku nachádzajú už aj oškreté alebo preliačené plechy na zaparkovaných automobiloch. V súvislosti s ďalším uverejneným príspevkom na sociálnej sieti, ktorý sa týkal neporiadku v okolí košov na žilinskom sídlisku Hájik, sme oslovili hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka s niekoľkými otázkami. 


„Výskyt lesnej zveri v lokalitách ľudských obydlí v blízkosti lesov a pasienkov je problémom viacerých miest a obcí na Slovensku. Mnohé mestá sa rozširujú do oblastí, ktoré boli donedávna prirodzeným prostredím pre zver, čo narúša ich životný priestor. Riešiť túto situáciu nie je jednoduché, a to aj vzhľadom na to, že zver sa množí a jej pohyb je nekontrolovateľný. Niektoré diviaky dokážu za noc premigrovať aj 40 kilometrov,“ uviedol Miškovčík s tým, že zver sa objavuje v blízkosti ľudských obydlí z dôvodu nedostatku potravy. 


Diviaky lákajú odpadky, potraviny, ale aj vôňa jedla z kuchýň. Na cintoríne sú pre nich veľkým lákadlom napríklad parafínové sviece. V jesennom období nám spôsobuje najväčšie problémy popadané ovocie zo záhrad. Takýchto miest je v Žiline mnoho,“ doplnil. Evidujú totiž aj prípady, keď obyvatelia úmyselne prikrmovali divú zver.

Riešenie na elimináciu divej zveri
Aktuálne podľa hovorcu prebiehajú konzultácie s poľovným združením a vznikla aj pracovná skupina zameraná na túto problematiku. „Krátkodobé riešenia na elimináciu divej zveri v blízkosti obydlí v Žiline sú najmä v regulovanom odstrele, čistení kontajnerových stojísk, porastov či krovín, dlhodobé v kompletnej výmene kontajnerov za špeciálne. Na sídlisku Hájik je problém s diviakmi najakútnejší a rovnako citlivo a vážne ho vníma aj samospráva,“ dodal Miškovčík.

Do dvoch mesiacov od nadobudnutia účinnosti zmluvy s dodávateľom by malo byť osadených 30 kusov betónových krytov/zábran na zmesový komunálny odpad, ktoré zamedzia kontaktu diviakov s kontajnermi. „Súčasne sa venujeme téme konštrukčného riešenia nádob na kuchynský bioodpad. Upratovanie neporiadku, ktorý je spôsobený divou zverou nielen na sídlisku Hájik, zabezpečujú denne pracovníci referátu údržby a servisu mestského úradu.,“ skonštatoval na záver.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu