V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke budú 29. mája za sprievodu hudby, tanca a zábavy váľať máj


Foto: V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke budú 29. mája za sprievodu hudby, tanca a zábavy váľať máj Foto: Kysucké múzeum

V Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke si pripomenú ďalšiu z pekných slovenských tradícii. Zatiaľ čo na začiatku tohto mesiaca sa po celých Kysuciach stavali máje, zakončený bude ich zvalením. V múzeu na poslednú májovú nedeľu pripravili udalosť s poetickým názvom Váľanie mája.

Na kysuckých dedinách bolo podľa etnológa Kysuckého múzea Pavla Markecha váľanie májov sprevádzané tancom, spevom, radosťou a zábavou. Koncom mája mladí muži v sprievode detí aj dospelých postupne obchádzali všetky vztýčené máje, okolo ktorých tancovali so svojimi partnerkami.

„Okolo mája vykrúcali svoje milé, trasením mája oznamovali čas jeho konca. Šikovní junáci boli za váľanie mája obdarovaní mladými devami koláčmi, úsmevom, objatím, sladkým bozkom a po zvalení mája dostali aj fľašu pálenky. Tanec a zábava potom pokračovali podľa nálady až do večera. Niekde sa zábava preniesla do krčmy, kde večer pokračoval za spevu a tanca,“ uviedol Pavol Markech.

Program sa začne v nedeľu 29. mája o 13:30 hod. pri obytnom dome Do Rybov, kde sa o zvalenie mája postará ĽH Potočiari z Novej Bystrice. V ďalších objektoch skanzenu bude počas poobedia prebiehať Kuchyňa starých materí, kde budú pre návštevníkov pripravené tradičné jedlá. Prístupná bude aj expozícia Ihlou maľované na prvom poschodí Multifunkčného objektu.

Miesto: Múzeum kysuckej dediny vo Vychylovke
Dátum: 29.05.2022 - 13:30    23:59



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu