Šuteková reaguje na Delinčákove slová o reklamných lavičkách: Náš boj je proti nelegálnej reklame, lavičky tam nepatria


Foto: Šuteková reaguje na Delinčákove slová o reklamných lavičkách: Náš boj je proti nelegálnej reklame, lavičky tam nepatria Foto: Facebook

Autorský článok, ktorý sme zverejnili v stredu (11. 5.) v popoludňajších hodinách, sa týkal rokovania mestského zastupiteľstva mesta Žiliny. Uskutočnilo sa koncom apríla a jeho súčasťou bol aj návrh na zrušenie nájomných zmlúv na reklamné stavby umiestnené na mestských pozemkoch a taktiež aj odstránenie 100 kusov billboardov a 382 kusov reklamných tabúľ.

Návrh však neprešiel, hoci na prvom hlasovaní získal väčšinu. Po prvom hlasovaní ale vznikol v sále rozruch, ktorý spôsobila technická chyba u jedného z poslancov, ktorému nefungovalo hlasovacie zariadenie. Hlasovanie sa preto muselo zopakovať.

Dôvodom, prečo návrh v druhom hlasovaní neprešiel, je návrat poslanca Delinčáka do hlasovacej sály po tom, ako vyhlásil, že má konflikt záujmov, keďže sám vlastní firmu, ktorá sa zaoberá reklamou. Počas prvého hlasovania, keď návrh prešiel, opustil sálu a ako sám tvrdí, dôvodom bola porada s jeho právnikom. 

Podľa organizácie Transparency International Slovensko si agentúra poslanca Delinčáka prenajíma od mestského dopravného podniku celkom 296 plôch, ktoré ponúka na reklamu. To znamená, že ak by prvé hlasovanie bolo platné, poslanec Delinčák by týmto stratil svoju zákazku.


Vo svojom vyjadrení, ktoré si môžete prečítať v prvotnom článku, spomenul, že situáciu vníma ako príležitosť očierniť ho či prekrútiť skutočnosť, a to najmä zo strany poslankyne Šutekovej. „Táto ‚bojovníčka proti vizuálnemu smogu‘ týždeň po zastupiteľstve sama rozmiestnila po meste reklamné lavičky. Pritom je to práve ona, ktorá na rokovaniach zastupiteľstvá tvrdí, že už aj logo je reklama a nepatrí do verejného priestoru. Jej videá na internete denne vizuálne útočia na Žilinčanov,“ dodal na záver poslanec Branislav Delinčák.

Reakcia poslankyne Miriam Šutekovej
Po uverejnení článku a predovšetkým reakcie poslanca Delinčáka si vyžiadala poslankyňa priestor na vyjadrenie ku vzniknutej situácii, ktorá sa týkala lavičiek spomenutých aj o odsek vyššie. Okrem iného dodala, že poslanec Delinčák sa snaží zakryť svoje morálne zlyhanie tým, že „svoj biznisový záujem povýšil na úkor boja proti vizuálnemu smogu a za krajšiu Žilinu“. 

„Ja mám k vizuálnemu smogu dlhodobo konzistentný prístup. S poslaneckým klubom za ZA sme celé obdobie najsilnejším hlasom za boj s nelegálnou reklamou. Hneď ako sme v parlamente schválili novelu zákona, ktorá konečne dala samosprávam do rúk silnejšie zbrane v boji s nelegálnou reklamou, prišli sme do zastupiteľstva s návrhom na okamžité odstránenie čiernych stavieb v celom meste,“ bráni sa poslankyňa Šuteková a tvrdí aj, že jej iniciatíve sa podarilo odstrániť „už viac ako 30 nelegálnych reklamných stavieb“. 

„Lavičky nepatria k nelegálnym stavbám, rovnako ako citylighty a vývesné tabule na zastávkach MHD. Náš boj je od začiatku prioritne bojom proti nelegálnym billboardom a reklame, ktorá nie je v súlade s územným plánom mesta,“ uviedla v závere svojho vyjadrenia Šuteková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu